12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Türkiye'nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Türkiye'nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 89, 90 2. Bölüm Türkiye'nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları
2. Bölüm Türkiye'nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri Ölçme ve Değerlendirme
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 89 CevabıAşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.
- Cevap:
Aşağıdaki ifade ve kavramları verilen örnekte gösterildiği gibi eşleştiriniz. Cevap:
- I. Ülkemizin en önemli balık üretim bölgesidir.
- II. Proje kapsamında yapılan barajlardan en önemlileri Atatürk ve Karakaya barajlarıdır.
- III. Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerini kapsayan bölgesel kalkınma projesidir.
- IV. Bölgenin en önemli istihdam kaynağı demir-çelik sanayisidir.
- V. Büyükbaş hayvancılığa bağlı olarak et ve süt üretiminin en fazla yapıldığı bölgelerimizdendir.
Aşağıdaki görsel ve metinden yararlanarak verilen soruları cevaplayınız. Şanlıurfa’da bir proje dâhilinde sulama kanalının üstü güneş panelleriyle kaplanmıştır. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü bölgede güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda uzun zamandır projeler üretmektedir. GAP Bölge Kalkınma İdaresinin girişim ve yatırımlarıyla “Güneş Pilli Sulama Kanalı Pilot Projesi” geliştirilmiştir. Proje ile birlikte sulama kanallarının üzerini örtecek güneş enerjisi panellerinin kurulması sağlanmıştır.
6. Yandaki metne göre yakın zamanda test çalışmalarının yapılacağı projeyle ulaşılmak istenen temel hedefleri aşağıdaki kutucuklara işaretleyiniz.
- Cevap:

7.Kalkınma bölgelerinde geliştirilen bu tür projelerin bölge halkına ekonomik ve sosyokültürel yönden ne gibi katkıları vardır? 12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
9. İnsanların etkileşim hâlinde bulundukları ortamlarla bütünleşerek oluşturdukları farklı kültürel değerleri karşılaştırınız?
- Cevap: İnsanlar bu tür ortamlarda yeni insanlar tanıyabilir, yeni şeyler öğrenebilir ve bütünleşebilirler. Farklı kültür bizim kültürümüze yeni şeyler katar ve kültürümüzü zenginleştirir.
10. Yer şekillerin engebeli olduğu ve uzun kış dönemlerinin yaşandığı bölgelerimizin kalkınması için yapılması gerekenleri 4 madde hâlinde yazınız.
- Cevap: Yer şekillerinin çeşitlilik gösterdiği bölgelerde iklim de çeşitlilik göstereceğinden farklı ekonomik etkinlikler gelişebilir. Mesela kış sporları için eğimli arazi, yamaç paraşütü için çevresine göre yüksek bir yer, rafting için yer yer eğim kırıklıklarına sahip akarsular gereklidir. Örneğin; Arıcılık, dağcılık, hayvancılık, yaylacılık, hidroelektrik üretimi gibi ekonomik faaliyetler de büyük ölçüde yer şekilleriyle ilişkilidir.
11. Zonguldak Bartın Karabük Projesi’nde turizm potansiyelinin arttırılması için ne gibi projeler geliştirebilirsiniz?
- Cevap:
12. Ülkemizin orman alanlarının korunması ve geliştirilmesi adına neler yapılabilir? Cevap:
- Orman yangınlarına karşı tedbirler alınmalı
- İzinsiz kesim, tarla açma, hayvan otlatma ve orman kaçakçılığına karşı kanuni cezalar artırılmalı.
- Ormanları hayvan zararlılarına karşı korumalıyız. (Kuşlar, tırtıllar, keçi vb.)
- Termik santral ve endüstri kuruluşlarının atıkları ormanları yok etmektedir. Bunlar önlenmelidir.
- Ormanların korunması bilinci eğitimlerle verilmelidir.
- Ağaç dikimi halk arasında yaygınlaştırılmalıdır.
- Yanan, devrilen, yaşlanan ağaçlar kesilmeli, yerine yenileri dikilmeli
- Yakıt olarak odun kullanımı azaltılmalı
- Ağaçtan yapılan eşyalar yerine başka hammadde kullanılmalı
- Kağıt tüketimi düşürülmeli
13 ve 14. soruları aşağıdaki paragrafa göre cevaplayınız.Bir bölgede orman varlığı ile ormanın gelişmesi,yağış ve sıcaklık arasındaki ilişkiye bağlıdır. Ormanlar;ülkemizde doğal bir güzellik oluştururken çölleşmeyi ve erozyonu önler, oksijen sağlayarak havayı temizler ve yağışları artırır. Ormanlar, hayvanlar abarınma mekânı olmakla beraber insanların önemli geçim kaynaklarından biridir. Ayrıca ağaç ürünleri imalatı ile ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olur, istihdam sağlar ve su potansiyeline katkı yaparak insan sağlığına olumlu etki yapar. 13. Sıcaklık ve yağış koşulları dikkate alındığında aşağıda verilen bölgelerden hangisinde orman gelişimi fazladır? A) Güney Marmara B) Doğu Akdeniz C) Doğu Anadolu D) Doğu Karadeniz E) İç Anadolu
- Cevap: D
14. Yukarıdaki paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi ormanların sağladığı faydalar arasında gösterilemez? A) Çölleşmeyi ve erozyonu önler. B) Oksijen sağlayarak havayı temizler. C) Nüfusun artmasını sağlar. D) Ülke ekonomisine katkı sağlar. E) Dinlenme ve piknik alanları oluşturur.
- Cevap: C
15. I. Makineli tarıma elverişli tarım alanlarının az olması II. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçmesi III. Yayla turizminin gelişmiş olması IV. Küçükbaş hayvancılığın yaygın olması A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
- Cevap: B
Yukarıdakilerden hangileri Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki bölgenin özelliklerindendir?
16. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Anadolu Projesi kapsamında yer alan illeri ekonomik yönden olumsuz etkileyen faktörlerden biridir? A) Yer şekillerinin engebeli olması B) Geniş bir yüz ölçümüne sahip olması C) Kış turizmi potansiyeline sahip olması D) Tarihî ve kültürel yapılara sahip olması E) Çeşitli yer altı kaynaklarına sahip olması
- Cevap: A
17. Sahip olduğu unsurlara göre sınırlandırılmış, genelde benzer özellikli yeryüzü parçaları veya mekân birimlerine bölge denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi işlevsel bölgelere örnek gösterilebilir ? A) Kuzey Anadolu Deprem Bölgesi B) Akdeniz Maki Bölgesi C) Marmara Ticaret Bölgesi D) Güneydoğu Ovalık Bölgesi E) Karadeniz İklim Bölgesi
- Cevap: C
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok