Evvel Cevap
12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 65
12. Sınıf Matematik Melis Yayınları
12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 65

“12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 65

Depremin gücü ya da boyutu iki yolla ölçülür. Bunlardan birisi depremin “şiddetini”, diğeri ise “büyüklüğünü” ölçmeye yöneliktir. Şiddet ve büyüklük kavramları sık sık karıştırılıp yanlış kullanılır. Depremin ne tür ve ne kadar zarar verdiğini ölçmeyi amaçlayan yani depremin insanlar, binalar
tem aslında “şiddet” ölçümüdür. Şiddet,
sadece deprem nedeni ile oluşan yıkımı yansıtır. Depremin kaynağındaki büyüklük hakkında matematiksel bir bilgi vermez.
Bir deprem oluştuğunda bunun herhangi bir noktadaki şiddetini belirlemek için o bölgede oluşan etkiler gözlenir. Bu gözlemlerin, şiddet cetvelinde hangi şiddet derecesi tanımına uygun olduğuna bakılarak Romen rakamlarıyla belirtilen bir sayı atanır. Büyüklüğü aynı olan iki deprem; arazi yapısı, yapılaşma türü, yoğunluğu ve kalitesi, merkezinin uzaklığı vb. birçok etkene bağlı olarak farklı şiddette olabilir.
Depremin gücünü ölçmedeki yöntem, depremle ortaya çıkan enerji miktarının ölçülmesine dayanır. Bu yöntemde ölçülen asıl olarak şiddet değil “büyüklük” olmaktadır. Bunun için sismograf üzerindeki titreşimlerin genliğinden yani dalganın kâğıt sismograf üzerindeki yüksekliğinden yararlanılır. Deprem ne kadar büyükse yer o denli fazla sallanır ve sismografta da o kadar büyük genlikli titreşimler kaydedilir.
Büyüklük tanımı ilk olarak 1930 yıllarında, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden Charles Richter (Çarls Rihter) tarafından yapıldığı için bu ölçümde kullanılan ölçek Richter’in adıyla anılmaktadır. Richter, merkez üssünden 100 km uzaklıkta ve sert zemine yerleştirilmiş özel bir sismografla kaydedilmiş zemin hareketinin mikron cinsinden ölçülen maksimum genliğinin 10 tabanına göre logaritmasını bir depremin “büyüklüğü” olarak tanımlamıştır. “Richter ölçeği” bu standardı temel almaktadır. Sayı büyüdükçe depremin büyüklüğü de üstel olarak artmaktadır.

  • Cevap:

12. Sınıf Melis Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum