12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 104
“12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 104
İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci Pisa şehrinde doğdu.
Babası, Kuzey Afrika kıyılarında bulunan Bugia şehrinde (günümüzde Cezayir’in Bouira (Bura) şehri) çalışmaktaydı. Bu sebeple Fibonacci, eğitimini Berberi Müslümanlardan aldı. Arap sayı sistemi konusunda kafa yordu ve 13. yüzyılın başlarında İtalya’ya dönerek (Hesaplama Yöntemleri, Abaküs Kitabı) adlı kitabını yayımladı. Bu kitap, Arap sayı sisteminin yanı sıra Fibonacci dizisinin temeli olan, bir çift tavşanın doğurarak neslini çoğaltmasını ele alan bir problemi anlatıyordu. 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransız matematikçi Edouard Lucas (Edüard Lüka), Fibonacci dizisini yeniden keşfetti ve bu diziyi orijinal bulucusuna atfetti.
Tavşan problemi şöyledir:
Soru: Belirli bir bölgeye yeni doğmuş bir tavşan çifti (bir dişi, bir erkek) konuluyor. Her tavşan çifti ikinci aydan itibaren yetişkin hâle geliyor ve her ay yeni bir tavşan çifti (bir dişi, bir erkek) doğuruyor. Tavşanların hiç ölmediği varsayılırsa bu bölgede bir yıl sonra kaç çift tavşan olur?
- Cevap:
Bu soruda, Fibonacci dizisi kullanılarak tavşan çiftlerinin sayısı hesaplanabilir. Çünkü her yeni tavşan çifti ikinci aydan itibaren üremeye başlıyor ve önceki çiftlerin üremesiyle birlikte toplam tavşan sayısı artıyor. Bir yıl (12 ay) sonunda kaç tavşan çifti olacağını bulmak için Fibonacci dizisinin 12. terimi hesaplanır.
Fibonacci dizisi şöyle başlar:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144.
12. ayda toplam 144 tavşan çifti olur.
12. Sınıf Melis Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.