
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83
H2 Molekülü: H atomlarının 1s orbitali eşleşmemiş elektron içerir. Yarı dolu s orbitalleri uç uca örtüşerek bir kovalent bağ oluşturur. İki atom çekirdeğinin birleştiği doğrultuda yer alan kovalent bağa sigma (σ) bağı denir. İki atom arasında oluşan ilk bağ sigma bağıdır. İki atom arasında birden fazla sigma bağı oluşamaz.
F2 Molekülü: F atomlarının 2p orbitallerinden birer tanesi eşleşmemiş elektron içerir. Yarı dolu p orbitalleri uç uca örtüşerek elektron yoğunluğunun arttığı bir bölge meydana getirir. Böylece iki F atomu arasında kovalent bağ oluşur.
HF Molekülü: H atomunun yarı dolu 1s orbitali ile F atomunun yarı dolu 2p orbitali uç uca örtüşerek elektron yoğunluğunun arttığı bir bölge oluşturur. H ve F atomları arasındaki s-p orbitallerinin örtüşmesi sonucu bir kovalent bağ oluşur.
İki atom, bir çift elektronu ortak kullanarak tek kovalent bağ oluşturabildiği gibi iki ya da üç çift elektronu ortak kullanarak çift ya da üçlü kovalent bağ da oluşturabilir.
O2 Molekülü: İki O atomunun birbirine dik konumdaki yarı dolu 2p orbitallerinden birer tanesi uç uca örtüşür. Böylece iki O atomu arasında elektron yoğunluğunun arttığı bir bölge oluşur. Oluşan sigma bağına dik konumdaki diğer yarı dolu p orbitalleri yan yana örtüşerek iki O atomu arasında ikinci kovalent bağı oluşturur. Sigma bağına göre daha zayıf olan bu bağa pi (π) bağı denir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum