Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

Bir elementin atomlarının uzayda farklı sayı ve şekilde dizilmesi sonucunda oluşan yapılara allotrop denir. Aynı elementin atomlarından oluşmasına rağmen allotropların kimyasal özelliklerinin bazıları, fiziksel özelliklerinin tamamı birbirinden farklıdır. Fiziksel ve kimyasal özelliklerdeki bu farklılıklar allotropların bağ yapıları ile ilgilidir. Karbon, evrende en çok bulunan dördüncü elementtir ve allotroplar açısından da önemli bir örnektir. Elmas ve grafit, karbonun eskiden beri bilinen allotroplarıdır. Fulleren ve grafen gibi allotroplar ise son yıllarda keşfedilmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile bu allotroplardan karbon nanotüp gibi yeni maddeler üretilmeye başlanmıştır.

Elmas

Karbonun allotroplarından biri olan elmas (Görsel 2.4) genelde renksiz ve şeffaftır. Işığı yansıttığı için parlaktır ve bu nedenle ilgi çekici bir mücevherdir. Elmasta her karbon atomu birer kovalent bağla çevresindeki dört karbon atomuna bağlanarak düzgün dört yüzlü yapı oluşturur. Oluşan bu üç boyutlu ve çok kuvvetli kovalent bağlar nedeniyle elmas bilinen en sert maddelerden biridir. Bu özelliğinden dolayı petrol arama, cam ve beton kesme gibi işlemlerde kullanılan aletlerin yapımında elmastan yararlanılır. Karbon atomları birbirine çok güçlü bir şekilde bağlı olduğu için elmas yüksek bir erime sıcaklığına sahiptir. Elmasta karbon atomu, değerlik elektronlarının tamamını bağ yapımında kullanır. Serbest hâlde değerlik elektronu kalmadığı için elmas elektriği iletmez ancak bu allotrop iyi bir ısı iletkenidir.

Grafit

Karbonun allotroplarından biri olan grafit (Görsel 2.5); siyah renkli, parlak, yumuşak bir yapıya sahiptir. Grafitte her karbon atomu, çevresindeki üç karbon atomuna kovalent bağla bağlanarak altıgen halkalar oluşturur. Bu altıgen halkalar tabakalar hâlindedir. Grafiti oluşturan bu tabakalar birbirine zayıf etkileşimlerle tutunur. Tabakaları arasındaki zayıf etkileşimler grafiti kaygan hâle getirir. Bu nedenle makine yağı yapımında grafitten yararlanılır. Tabakalar kâğıt üzerinde kolayca kayarak iz bıraktığı için grafit, kalem uçlarında da kullanılır. Yapısında bulunan karbon atomları arasındaki kuvvetli kovalent bağlar nedeniyle grafitin erime sıcaklığı yüksektir. Bu nedenle dökümhanelerde yüksek sıcaklıklardaki metallerin dökümü için kalıp olarak ve nükleer santrallerde yavaşlatıcı olarak kullanılır. Grafit, yapısında bulunan çift bağlardaki elektronların biraz daha serbest olması sayesinde elektriği iletir. Bu nedenle endüstride elektrik iletkeni olarak tercih edilir.

Fulleren

Fulleren (Görsel 2.6); çok sayıda karbon atomunun bir araya gelmesiyle oluşan, içi boş, küresel bir yapıdır. Karbon elementinin nanoboyuttaki allotropları olan bu yapıda karbon atomları beşgen, altıgen ve yedigen halkalar olarak yer alır. Karbonun bu allotropları top, tüp, çubuk ve halka şeklinde sınıflandırılabilir. Önceleri doğal olarak bulunmadığı zannedilen bu yapılar daha sonra uzayda, atmosferde ve yeryüzünde yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir. İlk keşfedilen fulleren C60 molekülüdür. C60 molekülü, on iki tane beşgen ile yirmi tane altıgenden oluşur ve bilinen en yaygın fulleren formudur. Bunun dışında da çok sayıda fulleren molekülü bulunur. 1985’te keşfedilmesinden bu yana bilimin farklı alanlarında büyük ilgi gören fulleren, yüksek dayanıklılığa ve aynı zamanda büyük bir esnekliğe sahiptir. Kimyasal etkinliği olmayan fulleren, çok düşük sıcaklıklarda bile elektriksel iletkenliğe sahip olabildiği için süper iletken olarak elektronik sanayisinde tercih edilir. Tıpta fullerenden HIV virüsünün teşhisinde ve kanser tedavisinde ilaç taşıyıcı sistem olarak yararlanılır. Hidrojenin yakıt olarak depolanmasında ve güneş pillerinin yapımında da fulleren kullanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!