
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172


“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 172
Sürdürülebilir hayat için en önemli adımlardan biri; modern, karşılanabilir, güvenilir ve sürdürülebilir enerjiye (Görsel 4.14) herkesin erişimini sağlamaktır. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için enerji gereksinimini tükenen fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamak, fosil yakıtların kullanımında ise verimliliği yükseltmek gerekmektedir. Son yıllarda otomobil üreticileri, içten yanmalı motor teknolojisini terk ederek elektrikli araç üretimine hız vermiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payını hızla artırmış ve bu yüzyılın sonunda karbon salınımını sıfıra indirmeyi amaçlamıştır.
Günlük hayatta sık kullanılan ve halk arasında genel olarak plastik adıyla bilinen pet şişe, naylon poşet gibi polimer ürünlerin çoğu fosil yakıtlardan üretilmektedir. Bununla birlikte “kullan-at” şeklinde bir tüketim alışkanlığı sonucu plastik ürünler giderek artan miktarda katı atığa neden olmaktadır. Sürdürülebilir kalkınmanın önemli adımlarından biri de atık yönetimidir. Hem doğal kaynakların hızla tüketilmesini önlemek hem de atıkları insan sağlığı ve çevre açısından problem olmaktan çıkararak ekonomik bir değere dönüştürmek bakımından atık yönetimi son derece önemlidir. Atık yönetiminde geri dönüşüm kavramı ön plandadır (Görsel 4.15). Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ham madde ihtiyacının bir bölümünün geri dönüştürülebilen atıklardan karşılanması için geri dönüşüm tesislerinin sayısı hızla artırılmaktadır.
Plastik atıkların bir kısmı geri kazanılırken bir kısmı da bertaraf tesislerinde yakılarak ısı veya elektrik enerjisine dönüştürülür. Plastik atıkların aksine kâğıt atıkların neredeyse tamamı geri dönüştürülebilir özelliktedir. Defter ve kitaplardan gazetelere, karton kolilerden peçetelere kadar akla gelen tüm kâğıt atıklar çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yeniden kâğıt veya karton üretiminde kullanılabilir. Kâğıdın doğal kaynağı ormanlar, ham maddesi ise odundur (Görsel 4.16). Bir ton kâğıdın geri dönüşümü ile 17 adet ağacın kesilmesi önlenebilir.
Alüminyum yağ tenekeleri, içecek ve konserve kutuları gibi metal atıklar kalite kaybı olmadan defalarca geri dönüştürülebilmeleri nedeniyle sürdürülebilir atık yönetiminde önemli bir paya sahiptir (Görsel 4.17). Geri dönüştürülen metal atıklar ham madde hâline gelir ve üretim sırasında eritilerek tekrar kullanılır. Üstelik metallerin geri dönüşümü için harcanan enerji, metallerin madenlerden çıkartılması için gereken enerjiden çok daha azdır.
Çözüm Sizde
Küresel ısınma, çevre kirliliği, doğal kaynakların hızla tüketilmesi ve sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkmasıyla
yapı sektöründe çevre dostu ve yeşil binaların tasarlanması gündeme gelmiştir. Doğaya saygılı, ekolojik
konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar “yeşil ev” olarak adlandırılmıştır.
• Doğaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak için yeşil ev tasarlayınız.
• Binanız için ısı yalıtımı, geri dönüşüm, su ve enerji tasarrufu ile ilgili önerilerinizi maddeler hâlinde yazınız.
• Binanız için kullanacağınız malzemeleri listeleyiniz.
• Tasarladığınız yeşil evi sınıf ortamında sununuz.
Değerlendirme
1. Tasarladığınız binayı ”yeşil ev” yapan özellikler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Binamda kullanılan malzemeler sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmiştir ve enerji tasarruflu sistemlerle donatılmıştır.
2. Binanızda kullandığınız malzemeleri neden tercih ettiğinizi açıklayınız.
- Cevap: Malzemeleri, çevreye zarar vermemesi ve enerji verimliliği sağlaması nedeniyle tercih ettim.
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.