Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

Jeotermal Enerji

Yer altındaki su, buhar veya gaz yerkürenin derinliklerinde biriken ısının etkisiyle ısınarak yüzeye çıkar. Bu yolla elde edilen enerjiye jeotermal enerji denir. Yüzeye çıkan sıcak yer altı suları, konut ve seraların ısıtılmasının yanı sıra termal ve sağlık turizminde de kullanılabilir. Ayrıca jeotermal santrallerde sıcak su buharının türbinleri döndürmesi ile elektrik enerjisi
elde edilebilir (Görsel 4.9).

Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin ülkemizdeki potansiyeli oldukça yüksek olup jeotermal alanların büyük çoğunluğu Batı Anadolu’da yer almaktadır.

Biyokütle Enerjisi

İnsanların güneş kolektörleri ve fotovoltaik hücrelerle toplamaya çalıştığı güneş enerjisini yeşil bitkiler, fotosentez ile herhangi bir araç olmaksızın toplar. Bitkilerde depolanan bu enerjiye biyokütle enerjisi denir. Kuru bitkinin doğrudan yakılmasıyla ısı elde edilmesinde biyokütle enerjisinden yararlanılabilir. Ayrıca biyokütle enerjisi, çeşitli biyolojik ve kimyasal süreçler sonunda biyoetanol, biyodizel ve biyogaza dönüştürülüp yakıt olarak da kullanılabilir (Görsel 4.10).

Çoğunlukla mısır ve palm gibi özel yetiştirilen bitki, ot ve yosunların yanı sıra hayvansal atıklar, sanayi atıkları, kızartmada kullanılmış yağlar ve bütün organik çöpler de yenilenebilir biyokütle kaynaklarıdır.

Hidrojen Enerjisi

Hidrojenin enerji verimliliği diğer kimyasal yakıtlara göre daha yüksektir. Ayrıca hidrojen, yandığında kimyasal ürün olarak yalnızca su açığa çıktığı için temiz bir yakıttır. Hidrojen her ne kadar evrende en bol bulunan element olsa da doğrudan yakıt olarak kullanılabilecek elementel hidrojen (H2) dünyada neredeyse yoktur. Dünyadaki hidrojen, başta su olmak üzere kimyasal bileşiklerin yapısında bulunur. Bileşiklerin yapısındaki hidrojeni elementel hâle dönüştürmek, hidrojen yandığında ortaya çıkandan daha fazla enerji gerektirir.

Hidrojen, deniz suyundan elde edilebileceği için yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ancak hidrojenin üretim süreci oldukça maliyetlidir. Hidrojen ve oksijen gazları ile oluşturulan ve uzay araçlarına güç sağlayan yakıt hücreleri günümüzde bazı toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır (Görsel 4.11). Birim hacimde depolanabilecek hidrojen açısından hidrür bileşikleri önemli bir üstünlüğe sahiptir. Bu bileşiklerden sodyum borhidrür (NaBH4); hidrojen taşıma kapasitesinin diğer hidrür bileşiklerine oranla yüksek olması, yanıcı ve patlayıcı olmaması, kolay kontrol edilebilir bir tepkime ile kendisinden hidrojen elde edilebilmesi gibi özelliklerinden dolayı ön plana çıkmıştır. Gelecek yıllarda hidrojen yakıtı kullanan araçların yaygınlaşması ile sodyum borhidrür enerji alanında önemli bir bileşik hâline gelecektir. Dünya bor rezervlerinin %73’ü Türkiye topraklarında yer aldığından gelecekte ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli rollerden birini bor minerali oynayacaktır. Hidrojen üretim, depolama ve dağıtım sistemleri ile hidrojenin yakıt olarak kullanımı konularında AR-GE çalışmaları tüm dünyada devam etmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!