12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158
Bu sayfa 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içeriğidir.
Kitabın güncel basımı kontrol ediliyor…
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158
20-57. sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
20. Yanda formülü verilen bileşiğin IUPAC adı 3-Etil-2,3,4-Trimetil hekzan olduğuna göre R1, R2, R3 ve R4 yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A) EtilB) İzobütilC) İzopropilD) MetilE) Sekonderbütil
- Cevap: B
- 21. X, Y ve Z bileşikleri için verilen
- Yeteri kadar O2 ile yakıldığında üç bileşik de CO2 ve H2O oluşturuyor.
- Z bileşiği yakıldığında oluşan CO2 ve H2O bileşiklerinin mol sayıları eşittir.
- X ve Z bileşiklerinin yeterince H2 ile tepkimesinden Y bileşiği oluşuyor.bilgilerine göre X, Y ve Z ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) X, Y, Z hidrokarbondur.B) Üçü de brom çözeltisinin rengini giderir.C) Y bileşiği alkandır.D) Z alkendir.E) Moleküllerindeki C atomu sayıları eşittir.
- Cevap: B
22. Alkenler ve sikloalkanlar birbirinin yapı izomeridir. Siklopropanın izomeri olan alken ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Katılma tepkimesi vermez.B) Cis-trans izomeri gösterir.C) 1 molü yakıldığında üçer mol CO2 ve H2O oluşturur.D) Tollens çözeltisi ile tepkime verir.E) Doymuş hidrokarbondur.
- Cevap: C
23. Bir sıvının moleküller arası çekim kuvveti ne kadar fazla ise kaynama sıcaklığı o kadar yüksektir.Buna göre CH3-CH2-X bileşiğinde X yerine,I. MetilII. n-propilIII. İzopropilgrupları getirildiğinde oluşan bileşiklerin kaynama sıcaklıkları aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) I > II > IIIB) II > III > IC) III > II > ID) III > I = IIE) II > I > III
- Cevap: B
- 24.
- Molekülleri geometrik izomeri gösterir.
- 0,1 molü yakıldığında normal koşullar altında 8,96 L CO2 oluşur.Özellikleri verilen hidrokarbon aşağıdakilerden hangisidir?
- Cevap: D
25. Organik bileşikler ayırt edilirken bu bileşiklerin başka maddelerle verdiği tepkimelerden yararlanılır. Buna göre aynı karbon sayılı alkan ve uç alkini ayırt etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılamaz?
A) H2 ile tepkimeye girmeB) Br2 çözeltisinin rengini gidermeC) Tollens çözeltisi ile tepkimeye girmeD) Su ile tepkimeye girmeE) O2 gazı ile yanma
- Cevap: E
26. I. 2-Hidroksi propanoikasitII. PropantriolIII. 2-MetoksipropanIUPAC adları verilen bileşiklerin içerdiği farklı tür fonksiyonel grup sayısı aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) I > II = IIIB) I > II > IIIC) I > III = IID) II > I > IIIE) III > II > I
- Cevap: A
27. Formaldehit yükseltgendiğinde formik aside, indirgendiğinde metil alkole dönüşür.Bu üç bileşikle ilgili verilenI. Kaynama sıcaklıkları formik asit > metil alkol > formaldehit şeklindedir.II. Formaldehit ve formik asit Tollens çözeltisinden metalik gümüş açığa çıkarır.III. Moleküllerindeki karbon sayıları aynıdır.bilgilerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok