12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143
Aldehit ve ketonların yapısındaki karbonil grubunun polarlığı oldukça yüksektir. Bu nedenle aldehit ve ketonların kaynama noktaları aynı sayılı hidrokarbonlardan yüksektir ancak bu bileşiklerin kaynama noktası, molekülleri arasında hidrojen bağı bulunan aynı karbon sayılı alkollerin kaynama noktasından daha düşüktür (Tablo 3.9).
Aldehit ve ketonlar, polar yapılı çözücülerde (su vb.) çözünür. Karbon sayısı arttıkça aldehit ve ketonların polarlıkları azalacağı için çözünürlükleri de azalır fakat Van der Waals kuvvetlerinin gücü artar. Böylece bileşiklerin kaynama noktası yükselir (Tablo 3.10).
Aldehit ve ketonlar benzer kimyasal tepkimeler verir fakat ketonlar, aldehitlerden farklı olarak karbonil grubuna bağlı hidrojen atomu bulundurmaz. Bu nedenle aldehitler yükseltgenme tepkimesi verirken ketonlar genellikle bu tepkimeyi veremez.
Aldehitlerde karbonil grubuna bağlı hidrojen atomu bulunduğu için aldehitler karboksilik asitlere yükseltgenir. Yükseltgen olarak KMnO4 ya da K2Cr2O7 bileşiklerinin asitli çözeltileri kullanılır.
Aldehitler, bazik ortamda Fehling ve Tollens çözeltileri ile yükseltgenerek karboksilik asit oluşturur. Bu tepkimeler aldehitlerin tanınma tepkimeleridir. Tollens ayıracı amonyaklı gümüş nitrat çözeltisidir. Aldehitler, bu çözelti ile tepkimeye girerek karboksilik aside yükseltgenir. Bu sırada çözeltideki Ag+ iyonları Ag elementine indirgenir. Oluşan Ag elementi, kabın çeperlerine
yapışarak ayna gibi bir görüntü oluşturduğu için gümüş aynası olarak adlandırılır (Görsel 3.3).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.