“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 124
Katalizör olarak kuvvetli asitler ve cıva (Hg2+) iyonları kullanılarak 1 mol asetilene kolayca 1 mol su katılabilir. Başlangıçta meydana gelen enol kararsız bir moleküldür. Enol molekülünün içindeki ikili bağ elektronu ile hidrojen atomu yer değiştirir ve enol molekülü denge tepkimesi ile kararlı asetaldehit molekülüne dönüşür. Bu olaya tautomeri adı verilir.
Asetilen dışındaki alkinlere su katılırsa kararsız enol bileşiği tautomeri ile kararlı ketona dönüşür. Su, alkinlere Markovnikov Kuralı’na göre katılır.
Uç alkinlerde üçlü bağın karbon atomlarına bağlı hidrojen atomları, metal atomları ile yer değiştirme tepkimesi verir. İç alkinlerde üçlü bağın karbon atomlarına bağlı hidrojen atomu olmadığından metallerle yer değiştirme tepkimesi gerçekleşmez.
Asetilen, amonyaklı bakır(I) klorür (Fehling) çözeltisi ile tepkimeye girerek kırmızı renkli bakır asetilenür tuzunu oluşturur. Bu tuz, kiremit kırmızısı bir çökelek hâlinde tepkime kabının dibine çöker.
Asetilen, amonyaklı gümüş nitrat (Tollens) çözeltisi ile tepkimeye girdiğinde tepkime kabının dibinde beyaz renkli bir çökelek hâlinde gümüş asetilenür tuzu oluşur.
Asetilenür tuzları darbelere karşı dayanıksız olduğundan ufak bir sarsıntıda bile patlayabilir.
Üç asetilen molekülü, 600 oC gibi yüksek sıcaklıklarda birbirine bağlanarak (trimerleşerek) benzen molekülünü oluşturur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum