Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Çift bağ taşıyan karbonlarda eşit sayıda hidrojen varsa Markovnikov Kuralı dikkate alınmaz.

Su, alkenlere H2SO4 katalizörlüğünde katılır. Bu işlem Markovnikov Kuralı’na göre gerçekleşir ve alkollerin oluşumu ile sonuçlanır.

Alkenlerin en önemli tepkimelerinden biri polimerleşme tepkimesidir. Alkenlerdeki pi bağı uygun koşullarda katalizör yardımıyla açılır ve alken molekülleri, uzun zincirler oluşturacak şekilde birbirine bağlanır. Bu şekilde çok sayıda küçük molekülün birbirine bağlanmasına polimerleşme, oluşan ürüne polimer denir. Etilenin polimerleşme tepkimesi şu şekildedir:

Alkenlerin polimerleşmesi sonucu oluşan ürünler günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Bazı polimerler ve bu polimerlerin monomerleri Tablo 3.4’te verilmiştir.

Alkenler de alkanlar gibi yanıcıdır ve oksijenle tepkimeye girerek CO2 ve H2O oluşturur. Alkenlerin genel yanma tepkimeleri şu şekilde gösterilir:

Alkanlarda karbon atomları arasındaki sigma bağı, bağlı olan grupların kolayca dönmesini sağlar ancak alkenlerde çift bağ çevresinde bağlı olan atom ya da gruplar serbestçe dönemez. Bu durum alkenlerde geometrik izomerlerin oluşumuna neden olur.

Alkenler çift bağ çevresinde düzlemsel bir geometriye sahiptir. İkili bağın karbonlarına bağlı özdeş atom ya da gruplar düzlemin aynı tarafında ise cis (sis), farklı tarafında ise trans olarak adlandırılır. Bu izomeriye cis-trans ya da geometrik izomeri denir.

Alken molekülünde çift bağ taşıyan karbon atomlarından birine aynı iki grup bağlı ise cis-trans izomeri gözlenmez.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!