12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 99
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 99
CH4 molekülünde 1 tane s ve 3 tane p orbitali hibritleşerek 4 tane yeni hibrit orbitali (Şekil 2.6) oluşturmuştur. Oluşan bu hibrit orbitalleri bir tane s ve üç tane p orbitalinden oluştuğu için sp3 hibrit orbitalleri olarak adlandırılır. CH4 molekülündeki C atomu sp3 hibritleşmesi yapmıştır. Her sp3 hibrit orbitali % 25 s ve %75 p orbitali karakterine sahiptir. CH4 molekülünde C atomunun sp3 hibrit orbitalleri ile 4 H atomunun s orbitalinin uç uca örtüşmesi sonucu 4 tane sigma bağı oluşur.
Hibritleşme, moleküllerin deneysel olarak bulunan geometrisini açıklamak için ortaya atılmış bir kavramdır. Özellikle C içeren moleküllerin geometrisini açıklamada çok iyi sonuçlar verdiği için organik kimyada büyük öneme sahiptir. Gerçekte atom orbitallerinin hibrit orbitallere dönüşümü deneysel olarak belirlenmiş değildir.
sp2 Hibritleşmesi
Periyodik sistemin 2. periyot 3A grubunda yer alan B (bor) atomunu inceleyelim. Borun temel hâl elektron dizilişi aşağıdaki gibidir:
Borun bir yarı dolu orbitali olduğu için 1 bağ yapması beklenir. Ancak deneysel sonuçlar B atomunun BH3 molekülünde olduğu gibi 3 bağ yaptığını göstermektedir. Bor atomunun 3 bağ yapabilmesi için 2s orbitalindeki bir elektron, boş olan 2p orbitallerinden
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.