12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 86
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 86
2.3.1. Karbonun Allotropları
Bir elementin atomlarının farklı sayı ve dizilişte bir araya gelerek oluşturduğu yapılara allotrop denir. Karbon atomunun elmas, grafit ve fullerenler olmak üzere üç allotropu vardır. Karbon atomlarının birbirine farklı şekilde bağlanması sonucu allotropları oluşur.
Doğada elmas (Görsel 2.7) kimberlit denilen kayalarda bulunur. Bu kayalar, yer altı derinliklerindedir. Doğal elmas kaynakları azdır. Yapay elmasın elde edilebilmesi için doğal elmas üreten jeolojik şartların sağlanması gerekir. Bu nedenle yapay elmas, grafite çok yüksek sıcaklık ve basınç uygulanarak ya da metanın termal parçalanması sonucu elde edilir.
Elmasın en belirgin özelliği sertliğidir. Elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Sertliğinin nedeni karbon atomlarının birbirine bağlanma şeklidir. Elmasta karbon atomları, birbirine Şekil 2.1’de gösterildiği gibi bağlanmaktadır. Her bir karbon atomu dört farklı karbon atomuna tekli bağlar ile bağlıdır. 4. atom merkez olmak üzere 1,2, 3 ve 5 numaralı karbon atomları bir düzgün dört yüzlünün köşelerini oluşturur. Karbon atomları sp3 hibritleşme- si yapmıştır. Kristal şemasına belirli bir açıdan bakıldığında bir altıgenin de varlığı görülmektedir. Çok sert olan elmasın erime ve kaynama noktası da çok yüksektir. Elektrik akımını iletmeyen elmasın ısı iletkenliği, bakırın beş katı kadardır. Çok sert olması ve ısıyı iyi iletmesi nedeniyle elmas ideal bir aşındırıcıdır. Bilinen tüm maddeleri çizebilir ve sürtünme sırasında oluşan ısıyı ortamdan hızla uzaklaştırabilir. Cam ve fayans gibi maddelerin kesilmesinde elmas kullanılmaktadır. Ayrıca elmas, ziynet eşyası olarak da kullanılan çok değerli bir maddedir (Görsel 2.8).
Araştıralım 2.1.
Karbonun allotroplarının kullanım alanları ile ilgili sunum hazırlayınız. Öğretmeninizle belirlediğiniz bir derste sunumu arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Karbonun allotroplarının kullanım alanları şu şekildedir:
- Grafit: Elektrik iletkeni olarak kullanılır ve kalem uçlarında bulunur.
- Elmas: Takı yapımında ve sertliği nedeniyle kesici aletlerde kullanılır.
- Fullerence: Tıbbi uygulamalar ve yüksek kapasiteli pillerde kullanılır.
- Grafen: Yüksek iletkenlik özellikleriyle elektronik devrelerde ve enerji depolama uygulamalarında kullanılır.
- Karbon nanotüp: Elektronikten malzeme bilimine kadar birçok alanda, özellikle yüksek mukavemetli malzemelerde kullanılır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.