12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 66
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 66
1.6. KOROZYON
Korozyon, metallerin çevreleri ile yaptıkları kimyasal ve elektrokimyasal olaylar sonucu metalik özelliklerini kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Evlerimizin balkon demirlerinde ya da metal sokak kapılarında gördüğümüz pas, gümüş eşyalarımızda meydana gelen kararma ve bakırdan ya da pirinçten yapılmış eşyalar üzerinde oluşan yeşil tabaka korozyona örnektir (Görsel 1.13).
Korozyon neden meydana gelir? Metallerin aktifliklerinin korozyonla ilgisi var mıdır?
Metaller doğada genellikle bileşikleri hâlinde bulunur. Bileşikleri hâlinde bulunan metal, düşük enerjili ve kararlı yapıdadır. Saf metaller, bileşiklerinden çeşitli yöntemlerle ve yüksek enerjiler harcanarak elde edilir. Ancak metaller aldığı bu yüksek enerjiyi geri vererek doğada bulunduğu kararlı hâllerine geri dönme eğilimindedir. Örneğin demir, doğada hematit ve manyetit gibi oksit mineralleri hâlinde bulunur. Bu bileşiklerdeki demir, kararlı hâldedir. Bu minerallerden metalürjik fırınlarda yüksek enerji harcanarak elde edilen demir metali ise kararsızdır. Bu nedenle demir metali, zamanla korozyona uğrayarak demir oksit minerallerine benzer yapıdaki pası oluşturur.
Metalik aktifliği, metallerin bileşik yapma kapasitesi olarak tanımlamıştık. Bir metal ne kadar kolay bileşiği hâline geçebiliyorsa o kadar aktiftir. Bu nedenle aktif metaller daha kolay korozyona uğrar.
Görsel 1.14: Meşrubat ve salçalar alüminyum kutularda satışa sunulmaktadır.
Meyve suyu, gazlı içecek gibi meşrubatlar; salçalar, konserveler gibi pek çok gıda maddesi alüminyum kutularda satışa sunulmaktadır (Görsel 1.14). Bu kutularda niçin alüminyum metali kullanılmış olabilir? Alüminyum metali korozyona uğramaz mı?
Alüminyum metali de diğer metaller gibi korozyona uğrar. Ancak korozyon ürünü alttaki metale yapışarak metalin daha fazla korozyona uğramasını engeller. Bu nedenle alüminyum kutular doğada uzun yıllar bozunmadan kalabilir.
Korozyondan korunmak için neler yapılabilir?
Korozyondan korunmanın en basit yolu metali boyamaktır. Ancak metal yüzeyinin boya ile kapatılması geçici bir çözümdür. Metal, belirli aralıklarla tekrar boyanmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.