Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 203

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 203

A. Aşağıdaki paragrafta boş bırakılan yerleri, uygun kelimeler ve kavramlar ile tamamlayınız.

  • Cevap:

Kömür (1) ve petrol Fosil (2) yakıttır Petrol (3) toprak altında uzun yıllar kalmış bitkisel ve hayvansal maddelerin okyanus ya da denizlerin dibinde çürümesi sonucu oluşan karmaşık hidrokarbon karışımıdır. Fosil yakıtların kullanımı sonucunda doğaya salınan Karbon dioksit kükürtdioksit, azot oksitler ve bazı hidrokarbonlar Küresel ısınma neden olmaktadır. Fosil yakıtlarının tükeniyor olması, fiyatının artması ve çevreye verdiği zararlar Alternatif enerji kaynaklarına yönelimi artırmıştır. Güneş, rüzgâr, Hidrojen jeotermal ve Biyokütle (8) enerjisi bu enerji kaynaklarına örnek olarak verilebilir. Güneş enerjisinden doğrudan Elektrik (9) enerjisinin üretildiği sistemlere Fotovoltaik (10) hücreler adı veririlir Rüzgâr nerjisinden yararlanabilmek için rüzgâr türbinleri kullanılmaktadır. Birçok ülkenin fosil yakıtlarına alternatif ve Yenilenebilir (12) enerji elde etmeye yönelişi Sürdürülebilir (13)kalkınmanın hedeflerindendir.

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Fosil yakıtlara örnekler vererek bunlardan birinin oluşumunu kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Kömür, petrol ve doğal gaz. Bataklıklarda yetişen çalılık ve eğrelti otları gibi dev yapılı bitkiler zamanla ölmüş ve bataklıklarda gömülmüştür. Bu dev yapılı bitkiler, uygun şartların sağlandığı durumlarda bozunarak bataklık suyu ile bir jel hâline gelmiştir. Burada bahsedilen uygun koşullar nemli ve sıcak iklim, bataklık suyunun pH’sinin 4-5 civarında bulunması, bataklığın zamanla aşağı doğru çökelmesi, çamur ve kumla kaplanmasıdır. Bu yapı bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda hem fiziksel hem de kimyasal değişimlerle sertleşip kömürü oluşturmuştur.

2. Fosil yakıtlarının zararlarından üçünü yazınız.

  • Cevap:

1. Küresel ısınma
2. Asit yağmurları
3. Hava kirliliği

3. Alternatif enerji kaynaklarına örnekler vererek ülkemizde aktif kullanılan bir alternatif enerji kaynağını açıklayınız.

  • Cevap: Güneş, rüzgâr, hidrojen, jeotermal ve biyokütle enerjisi. Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, birtakım kimyasal maddeler içeren sıcak su, buhar ve gaz karışımı jeotermal kaynağı oluşturur. Bu sıcak su, jeotermal enerjiyi oluşturur. Jeotermal enerji konut ısıtmasında ve termal turizm olan kaplıcalarda doğrudan kullanılır. Kaplıcalardaki sıcak su jeotermal kaynaktan gelen sıcak sudur. Dolaylı olarak elektrik üretiminde de kullanılmaktadır.

4. Hidrojen enerjisinin ülkemiz açısından stratejik önemini açıklayınız.

  • Cevap: Hidrojenin araçlara doldurulması ve taşınması için yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bu yöntemler içinde metal hidritlerle depolama yöntemi öne çıkmaktadır. Kullanılması önerilen metalhidritlerden biri borhidrittir. Dünyada 600 milyon ton bor rezervi olduğu bilinmektedir. Bu rezervin yaklaşık 3/4’ü Türkiye’dedir. Bu nedenle bu yöntem ülkemizin kalkınması için çok önemlidir.

5. Sürdürülebilir kalkınmanın hedeflerinden üçünü yazınız ve birey olarak sürdürülebilir kalkınma için yapılabilecek üç öneri getiriniz.

  • Cevap: İklim değişikliklerinin önüne geçilmesi, ekonomik eşitlik, sürdürülebilir tüketimin sağlanması. Atıkların kâğıt, metal ve cam olarak ayrıştırılması. Geri dönüşümü olan ürünlerin tüketilmesi. Enerji kaynaklarının boşa israf edilmemesi.

6. Geri dönüşümün sürdürülebilir kalkınma için önemini belirtip geri dönüşüm için neler yapılabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Kimya sanayi ve teknolojideki gelişmelerle pek çok maddenin geri dönüşümü yapılabilmektedir. Kâğıt, cam ve metal atıkların geri dönüşümü yapılabilmektedir. Ayrıca plastik malzemelerin de birçoğunun (geri dönüşüm logosu 4 ve 7 hariç) geri dönüşümü yapılabilmektedir. Geri dönüşümü olan ürünleri kullanarak ve atıkları geri dönüşüme göndererek sürdürülebilir kalkınmaya yardımcı olabiliriz.

7. Nükleer enerjinin önemini belirtip avantajlarından üçünü yazınız.

  • Cevap: Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak; güvenli, kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde enerji elde etmek için nükleer enerji önem taşımaktadır. Nükleer santrallerden elektrik üretimi sürekli sağlanabilir. İşletme sırasında sera gazı salınımı olmaz. Bu nedenle küresel ısınmaya katkısı yoktur. Çok düşük maliyetlerle elektrik enerjisi elde edilir. Ayrıca nükleer santrallerin kurulması istihdam sağlama açısından da önem taşımaktadır.

8. Nanoteknolojik gelişmelere üç örnek vererek nanoteknolojinin önemini açıklayınız.

  • Cevap: Leke tutmayan kumaş, kendi kendini temizleyen boya, küçülen telefonlar. Daha az yer kaplayan, daha az enerji harcayan, daha hızlı çalışan daha dayanıklı, daha hafif ve doğaya zarar vermeyen aygıtların yapımında kullanılan nanoteknoloji, ekonomik açıdan kalkınma sağlayacak ve sürdürülebilir kalkınma yolunda büyük adımlar atılmasına öncü olacak bir teknolojidir.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!