12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 198
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 198
Ülkemizde hızla artan elektrik talebini karşılamak ve ithalat bağımlılığından kaynaklı riskleri azaltmak üzere 2023 yılına kadar 2 nükleer güç santralinin devreye alınması ve 3. santralin inşasına başlanması planlanmaktadır.
tepkimelerin gerçekleşebilmesi çok yüksek ısı gereklidir. Bu nedenle de nükleer santrallerde kullanılmamaktadır.
Başta ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülke nükleer enerjiden faydalanılması yönünde yoğun çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda nükleer santraller kurmuşlar ve fisyon tepkimeleri ile elde ettikleri yüksek enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmüşlerdir. Nükleer santrallerde, nükleer enerji; güvenli, kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde elde edilebilmektedir.
Nükleer santrallerin yaygınlaşması 1970’li yıllarda çıkan petrol krizi ile birlikte başlamıştır. Fosil yakıtlar bakımından fakir ülkeler, bu kaynaklara bağımlılıklarını azaltmak için nükleer enerjiye yönelmişlerdir.
Nükleer santraller iklim ve doğa koşullarından etkilenmez. Her yere kurulabilir. Nükleer santrallerden elektrik üretimi sürekli sağlanabilir. İşletme sırasında sera gazı salınımı olmaz. Bu nedenle küresel ısınmaya katkısı yoktur. Çok düşük maliyetlerle elektrik enerjisi elde edilir. Kurulum alanları diğer birçok alternatif enerji kaynağına göre daha az yer kaplar. Ayrıca nükleer santrallerin kurulması istihdam sağlama açısından da önem taşımaktadır. Ülkemizde Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’nde (Görsel 4.17) mühendislikten yöneticiliğe kadar çeşitli kademelerde 600 kişinin çalışması öngörülmüştür. Rusya’ya nükleer enerji alanında eğitime gönderilen bu öğrenciler staj dâhil 6,5 yıla yakın bir eğitimin ardından Akkuyu Nükleer Santralinde farklı kademelerde istihdam edileceklerdir.
1979 yılında ABD’de yaşanan Three Mile İsland ve 1986 yılında Sovyet Rusya’da yaşanan Çernobil kazaları nükleer santrallerin kurulumunu yavaşlattı. Bu kazalardan çıkarılan derslerle güvenlik kontrolünün önemi anlaşıldı. Daha güvenli nükleer santrallerin oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalarla nükleer denetleme ve düzenleme kurulları oluşturulmuştur.
Ülkemizin ikinci nükleer santral projesi olan Sinop Nükleer Santrali için 3 Mayıs 2013 tarihinde Japonya ile nükleer santral yapımı ve iş birliğine ilişkin hükümetler arası anlaşma imzalanmıştır. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.