Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 194

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 194

Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları, Görsel 4.15) kaynak oluşturmaktadır. Çöplüklerde grizu patlamalarının meydana geldiğini duymuşsunuzdur. Peki, bunun ne olduğunu biliyor musunuz?

Çöp depolama yerlerinde ve evsel atık su arıtım tesislerinde oluşan arıtma çamurları aerobik organizmalarca ayrıştırılarak metan gazına dönüştürülür. Oluşan metan gazı belirli bir düzeyin üstüne çıktığında havanın oksijeni ile karışarak bir patlama meydana getirir ve yanar. Bunun için belirli bir tutuşma sıcaklığı gerekir. Bu sıcaklık; açık ateş, fazla ısınan yüzey, sürtünme ve elektriklenme sonucu oluşabilir. Patlama sonrası oluşan karbon dioksit gazı sera etkisine neden olmaktadır.

Dünyada pek çok ülkede çöplüklerde oluşan metan gazı toplanarak elektrik enerjisine dönüştürülüp kullanılmaktadır. Çöplüklerde oluşan metan gazı kontrollü bir şekilde sondaj boruları ile toplanabilmektedir. Toplanan bu gaz arıtılarak gaz jeneratörleri ile elektrik enerjisi eldesinde kullanılmaktadır. Ayrıca toplanan gaz, doğal gaz sistemlerinde, araçlarda yakıt olarak ve kimya sanayinde saf metan hâline getirilerek de kullanılabilmektedir.

Ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde geleneksel yakıt olarak kullanılan hayvansal gübrenin samanla karıştırılması ile elde edilen tezek bir çeşit biyokütledir.

Hayvansal gübrenin oksijensiz ortamda fermantasyonu sonucu elde edilen biyogaz da dünyada enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Biyogaz, artık organik maddelerin anaerobik fermantasyonu sonucu açığa çıkan renksiz, kokusuz, havadan hafif, havaya göre yoğunluk oranı 0,83 ve oktan sayısı 110 olan , parlak mavi bir alevle yanan gaz karışımıdır. Bu gazın bileşiminde %54-80 CH4 ve %20-46 CO2 bulunmaktadır. Bu tanımla biyogaz, doğal gazın üretime alınmış hâlidir. Doğal gaz, uzun yıllar kayaçlar altında organik maddeden havasız olarak üretilmiş bir biyogazdır.

Biyogazın üretilmesinde öncelikle insan besini olarak kullanılmayan atık organik maddeler kullanılır. Bu organik maddeler bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılır. Bitkisel atıkları (Görsel 4.16); ince kıyılmış sap, saman, mısır artıkları, şeker pancarı yaprakları gibi bitkilerin işlenmeyen kısımları ile bitkisel ürünlerin işlenmesi sırasında açığa çıkan atıklar oluşturur. Hayvansal

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 194 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!