12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 167
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 167
Ayrıca karboksilik asitler, yapısında karboksil grubunun dışında başka fonksiyonel gruplar içeriyorsa bu fonksiyonel gruplara göre de sınıflandırılmaktadır. Yapısında -OH grubu bulunduran karboksilik asitler hidroksi(oksi) asitler, -NH2 grubu bulunduranlar ise aminoasitler olarak adlandırılır.
İki karboksil grubu içeren karboksilik asitler dikarboksilik asit olarak tanımlanır. IUPAC sistemine göre adlandırılmalarında al- kan adının sonuna “-dioik asit” eki getirilir. Doğada bulunan dikarboksilik asitler genellikle yaygın adları ile tanınır. Tablo 3.11’da ticari öneme sahip bazı dikarboksilik asitlerin yaygın adları ve kullanım alanları verilmiştir.
Çoğu meyvenin yapısında Tablo 3.11’da da verildiği gibi doğal olarak karboksilik asitler bulunur. Örneğin elmada malik asit, portakal ve mandalina gibi turunçgillerde askorbik asit, limonda sitrik asit, üzümde tartarik asit, çilekte (Görsel 3.27) folik asit bulunur. Folik asit ilk olarak ıspanak yaprağında keşfedilmiştir. Vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynar.
Gündelik hayatımızda çokça karşılaştığımız aromatik yapılı karboksilik asitler de vardır. Örneğin benzoik asit, meyve sularında
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.