Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 105

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 105

birbirini itmesi sonucu atomlar birbirinden en uzağa yerleşmiş konumdadır. Bu konumda merkezde C atomu yer alırken H atomları düzgün dört yüzlünün köşelerinde yer almıştır. Bu nedenle molekül tetrahedral yapıdadır ve 109,5° bağ açısına sahiptir.

CH4 molekülünün Lewis formülünün yazılmasında molekülün üç boyutlu yapısını göstermek için dolu kama (◄ ) ve kesikli kama ( ı ı|| ) simgesi de kullanılabilir. Bu simgelerdeki düz çizgiler, sayfa düzlemindeki bağları göstermek için kullanılır. Dolu kamalar, sayfa düzleminin önüne doğru yönelen bağları gösterirken kesikli kamalar sayfa düzleminin arkasına doğru yönelen bağları göstermek için kullanılır.

NH3 molekülünde sp3 hibritleşmesi yapmış N atomunun etrafında üç tane H atomu yer almaktadır. Merkez atom olan N atomunun üzerinde bir çift ortaklanmamış elektron bulunur. NH3 molekülünün VSEPR gösterimi, AX3E şeklindedir. sp3 hibritleşmesi ile oluşan CH4 molekülündeki gibi bağ açısının 109,5° olması beklenirken NH3 molekülünde bağ açısı 107°’dir. Bunun nedeni sizce ne olabilir?Merkez

atomunun üzerinde bulunan ortaklanmamış elektron çifti, bağlayıcı elektron çiftlerine göre daha çok yer kaplar. Bunun sonucu olarak da ortaklanmamış elektron çiftlerinin itme gücü, bağ elektronlarınınkinden daha büyüktür. NH3 molekülünde de N atomu üzerinde bulunan ortaklanmamış elektron çifti, bağ elektronlarını iterek 109,5° olan açının küçülmesine neden olmuştur. Bu nedenle de molekülün geometrik şekli düzgün dört yüzlü değildir. NH3 molekülü üçgen piramit yapısındadır (Şekil 2.12).

H2O molekülünde oksijen atomunun iki tane sp3 hibrit orbitali ile hidrojen atomlarının s orbitalleri örtüşerek bağları oluşturmuştur. Oksijen atomunun üzerinde iki tane ortaklanmamış elektron çifti bulunmaktadır. Suyun VSEPR gösterimi, AX2E2 şeklindedir. Ortaklanmamış elektron çiftleri ile bağ elektronları birbirinden olabildiğince uzağa yerleşmek ister. Bu nedenle ortaklanmamış 2 çift elektron birbirine yakın konumdadır ve bağ elektronlarını iterek 109,5° olması beklenen açının küçülmesine neden olmuştur. Bu nedenle su molekülünün molekül şekli açısal yani “V” şeklindedir. H2O molekülünde bağ açısı da 104,5°’dir (Şekil 2.13). Tablo 2.3’te bazı moleküllerin VSEPR gösterimleri ile molekül geometrileri verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!