Evvel Cevap
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 84
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 84

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 84

Mudanya Ateşkes Antlaşmasının önemli maddeleri şunlardır:

• Türk ve Yunan orduları arasındaki savaş sona erecek.
• Doğu Trakya bölgesi, Meriç Nehri sınır olmak üzere Türklere bırakılacak ve Yunanlar tarafından 15 gün içinde boşaltılacak. Yunanların çekilmesiyle geçici olarak bölgeye yerleşen İtilaf Devletleri askerleri, Doğu Trakya’yı 30 gün içinde TBMM Hükûmeti’ne teslim edecekler.
• Türk ordusu barış imzalanıncaya kadar Çanakkale-İzmit hattını geçemeyecek. Barış imzalanıncaya kadar Doğu Trakya’nın güvenliği 8000 jandarma tarafından sağlanacak.
• İstanbul ve Boğazlar, TBMM yönetimine verilecek ancak İtilaf Devletleri askerleri barış yapılıncaya kadar İstanbul’da kalacak.

Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Millî Mücadele Dönemi’nin savaş kısmı sona ermiştir. İsmet Paşa liderliğindeki TBMM heyetinin büyük bir başarıya imza attığı antlaşma ile İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Boğazlar savaşılmadan kurtarıldı. Büyük bir siyasi zafer olan Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla Lozan Barış Antlaşması için uygun zemin yaratılmıştır.

Millî Mücadele Dönemi pek çok esere konu olmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır:
Falih Rıfkı Atay-Çankaya Şevket Süreyya Aydemir-Tek Adam Yakup Kadri Karaosmanoğlu-Yaban
Halide Edip Adıvar-Ateşten Gömlek, Türk’ün Ateşle İmtihanı, Vurun Kahpeye Kemal Tahir-Esir Şehrin İnsanları, Yorgun Savaşçı

Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması sonrası sıra, Millî Mücadele Dönemi’ni sona erdirecek barış antlaşmasının imzalanmasına gelmişti. Mustafa Kemal Paşa görüşmelerin İzmir’de yapılmasını istiyordu. Mustafa Kemal Paşa’nın görüşme yeri olarak İzmir’i istemesinin temel amacı, Yunan ordusunun Batı Anadolu’da yaptığı yıkımı tüm dünyaya göstermekti. Ancak İtilaf Devletleri, görüşmelerin uluslararası kurallar gereği tarafsız bir ülkede yapılmasını istediler. Bu görüşmeler sonunda İsviçre’nin Lozan kenti uygun bulundu. İtilaf Devletleri, 28 Ekim 1922’de hem TBMM Hükûmeti’ni hem de İstanbul Hükûmeti’ni barış görüşmelerine davet ederek TBMM Hükûmeti’ni görüşmelerde zor duruma sokmak istedi. TBMM, 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırarak İtilaf Devletlerinin ikilik yaratma planını bozdu.

Mustafa Kemal Paşa, görüşmelere İsmet Paşa liderliğinde bir heyetin katılmasını istiyordu. TBMM, Mustafa Kemal Paşa’nın isteği doğrultusunda İsmet İnönü, Hasan Saka ve Dr. Rıza Nur liderliğindeki bir heyetin konferansta TBMM Hükûmeti’ni temsil etmesine karar verdi (Görsel 2.34). TBMM, çetin bir pazarlık sürecinin geçeceğini bildiği konferansa katılan heyetten, yeni kurulacak Türk devletinin bağımsızlığı, kapitülasyonlar ve Ermenilerin toprak istekleri konusunda kesinlikle taviz vermemesini istedi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum