12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 81
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 81
büyük rol oynayan subaylarımızdan 350’sinin şehit olması nedeniyle “Subaylar Savaşı” olarak isimlendirilen Sakarya Meydan Muharebesi’ne, yaşanan büyük can kaybı nedeniyle Mustafa Kemal Paşa, “Melhame-yi Kübra” (Büyük Savaş) adını vermiştir.
Falih Rıfkı Atay’ın bugünkü yazısının konusu yine Sakarya Meydan Muharebesi’ydi. “Türk dağlarının bağrından kaynayıp Türk köyleri ve Türk ormanları arasından akarak Türk kıyılarında denize karışan Sakarya’nın ismi, yedi günden beri millî coğrafyadan millî tarihe geçti. (…) Sönmüş görünen Türk ruhu, yedi günden beri Sakarya kıyılarında bir alev gibi yanıyor. Türkler dirilmiyorlar, yaşadıklarını ispat ediyorlar!”
Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Mustafa Kemal Paşa’ya “gazi” ünvanı ve “mareşal” rütbesi verildi. Eskişehir-Kütahya Muharebeleri sonrası TBMM’ye azalan güvenin yeniden sağlandığı muharebe ile Yunanlar savunma, Türkler saldırı konumuna geçti. Sakarya Meydan Muharebesi’nde kazanılan zafer ile Avrupalı devletler karşısında 1683 II. Viyana Kuşatması’nda başlayan geri çekilme sona erdi. Sakarya Meydan Muharebesi iç politikada yaşanan bu gelişmelerin yanında dış politikada da önemli gelişmelere neden olmuştur. Muharebe sonrasında Sovyet Rusya’ya bağlı Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ile 13 Ekim 1921’de Kars Antlaşması yapılırken Fransa ile 20 Ekim 1921’de Ankara Antlaşması imzalandı. İngiltere ile 22 Ekim 1921’de imzalanan Esir Değiş Tokuş Antlaşması ile İstanbul’un işgali sırasında Malta’ya götürülen esirlerin tamamı kurtarıldı. İtalya, Anadolu’dan tamamen çekildi. Ukrayna ile 2 Ocak 1922’de dostluk antlaşması imzalandı.
Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde Millet Meclisi, Mustafa Kemal Paşa’ya 5 Ağustos 1921’de “başkomutanlık’’ görevini verdi. Savaşın 13 Eylül’de kazanılmasının ardından Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, cepheden, “Edirne Mebusu İsmet ve Kozan Mebusu Fevzi’’ imzalarıyla Mec- lis’e 15-16 Eylül 1921’de gönderdikleri tarihî önergeyle, Mustafa Kemal Paşa’ya “mareşal’ rütbesi ile “gazilik’’ ünvanı tevcihini’ önerdiler. Meclisin kanunla bu önergeyi kabul etmesiyle “mareşal’’ rütbesi ve “gazi’’ ünvanı verilen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Meclise şöyle teşekkür etti:
“(…) Kazanılan bu başarı, Yüksek Heyetinizin iradesiyle kuvvet bulan ordumuzun iradesi sayesinde, düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle belirmiştir. Bu sebeple ödüllendirişinizin gerçek muhatabı yine ordumuzdur.’’
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.