12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 68
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 68
Gümrü Antlaşması ile Doğu Cephesi ’ndeki askerî mücadele dönemi sona ermiştir. Bu cephede Kâzım Karabekir Paşa komutasında mücadele eden 15. Kolordu adıyla hazır bir düzenli ordu olduğu için bölgede Kuva-yı Millîye Hareketi oluşmasına gerek kalmamıştır.
İstiklal Savaşımızın önde gelen kahramanlarındandır. İlk adı Musa Kazım olan Kazım Karabekir Paşa’nın babası, Karaman’a bağlı Kazım Karabekir ilçesi eşrafından, Mehmet Emin Paşa’dır. (…) İstiklal Savaşı’nı başlatmak üzere Anadolu’ya gelen Atatürk’e en büyük destek, Kazım Karabekir Paşa’dan geldi.
“Bütün kolordumla emrinizdeyim. Bütün emirleriniz, yine eskisi gibi, harfiyen ve derhal yerine getirilecektir.” diyerek eşi az bulunur bir vatanseverlik örneği sergiledi. Kazım Karabekir, TBMM tarafından kendisine verilen bazı yerlerin kurtarılması görevini başarıyla yerine getirdi. Ermeni ordusunu bozguna uğratarak Kars, Ardahan ve Artvin’i, vatan topraklarına yeniden kattı. Gümrü ve Kars Anlaşmaları, Onun başkanlığında imzalandı. Bu başarılarından sonra “Şark Fatihi” olarak anılmaya başlandı. (…) Kurtuluş Savaşı’nın bitmesinden sonra, 1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurdu ve başkan seçildi.
BMM Hükûmeti’nin imzaladığı ilk uluslararası antlaşma olan Gümrü Antlaşması, askerî ve siyasi açıdan büyük bir zaferdir. Kâzım Karabekir liderliğindeki bir heyet tarafından imzalanan Gümrü Antlaşması’yla Kars, Kağızman, Iğdır ve Sarıkamış, BMM Hükûmeti’ne bırakıldı. Sevr Antlaşması’nı tanımadığını ilan eden Ermenistan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde toprak isteğinden vazgeçerek Misak-ı Millî sınırlarını tanıyan ilk devlet oldu. BMM Hükümeti, Gümrü Antlaşması ile Doğu Anadolu’dan Suriye’ye tehcir edilen Ermenilerden Türklere karşı silah kullanmayanların altı ay içinde Türkiye’ye dönebilmelerine izin vererek Ermenilere karşı bir ön yargısının olmadığını göstermiştir.
1917 Bolşevik İhtilali sırasında oluşan otorite boşluğundan yararlanan Gürcüler de bağımsızlıklarını ilan ettiler. Yeni kurulan Gürcistan Devleti, Brest Litovsk Antlaşması ile Osmanlı Devleti’ne katılan Artvin, Ardahan ve Batum’u işgal edince BMM Hükümeti, Gürcistan’a bölgedeki işgale son vermesi konusunda bir ültimatom verdi. BMM Hükûmeti’nin Ermeniler karşısında kazandığı askerî başarılar nedeniyle silahlı mücadeleye girmek istemeyen Gürcistan Hükümeti, 23 Şubat 1921’de Batum, Ardahan ve Artvin’den çekilerek bölgeyi BMM Hükûmeti’ne bıraktı.
2. Güney Cephesi
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesine dayanarak Fransa Mersin, Adana ve Osmaniye’yi; İngiltere Antep, Urfa ve Maraş’ı işgal etmişti. I. Dünya Savaşı’nda imzalanan Sykes-Picot Antlaşması’yla Fransa’ya bırakılan Musul’u işgal eden İngiltere Musul’a karşılık Antep, Urfa ve Maraş’ı Fransa’ya bıraktı. İtalya ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’yi işgal etmiş; Konya’ya asker çıkarmıştı.
Güney Cephesi’nde askerî mücadele, Fransızlarla ve Fransa tarafından desteklenen Ermenilerle yapılmıştır. İtalya ile herhangi bir askerî mücadeleye girilmemiştir. Güney Cephesi’nde mücadelenin başından sonuna kadar bölgede düzenli bir ordu oluşturulamamıştır. Bölgede işgal kuvvetleriyle yapılan mücadele, Kuva-yı Millîye birlikleri aracılığıyla yürütülmüştür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.