Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 35

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 35

mitingler düzenlendi. Bu mitinglerle Türk halkı Millî Mücadele konusunda bilinçlendirilmeye çalışıldı. Anadolu’nun işgali, telgraf yoluyla yurt içinde ve dışında protesto edildi. Anadolu’nun her yerinde kurulan millî cemiyetler aracılığıyla düzenlenen bölgesel millî kongrelerin başlattığı siyasi mücadele yeterli gelmeyince Kuva-yı Millîye (Millî Kuvvetler) Hareketi adı altında bağımsızlık için silahlı mücadeleye girişildi. Anadolu’da işgallere karşı ilk direniş, 19 Aralık 1918’de Fransızlara karşı Hatay Dörtyol’da başlamış; İzmir ve çevresinde Yunanlara karşı başlatılan direniş hareketiyle mücadele doruk noktasına ulaşmıştır.
3. Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Başlayan İşgaller Karşısında Mustafa Kemal’in Tutumu
I. Dünya Savaşı sona erdiğinde Suriye-Filistin Cephesi’nde Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Paşa, Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanınca İstanbul’a geri döndü. İstanbul’un fiilen işgal edildiği gün olan 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelen Mustafa Kemal Paşa, Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda trenden indikten sonra Boğaz’ı geçmek için bindiği Kartal 2 istimbotunda İstanbul Boğazı’na demirlemiş İtilaf Devletleri donanmasını görünce ağlamaya başlayan yaveri Cevat Abbas’a “Ağlama çocuk! Geldikleri gibi giderler.” demiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın 13 Kasım 1918’de söylediği bu söz, onun işgallere karşı girişilecek mücadele hareketinin başarısına inancını göstermesi açısından çok önemlidir.
Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’a geldiğinde ilk olarak kurulacak hükümette harbiye nazırlığında görev alarak işgallere karşı direniş hareketi başlatmak istemişti. Tüm girişimlerine rağmen İstanbul’da kurulacak bir hükümette yer alacak kadro ile vatanın kurtulamayacağını gördü ve millî direnişi başlatmak için Anadolu’ya geçmeye karar verdi.
İstanbul Şişli’de bulunan evinde (Görsel 1.24) yakın arkadaşları Miralay (Albay) İsmet (İnönü) Bey, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa ve Kâzım (Ka- rabekir) Paşa ile ülkenin kurtuluşu için görüşmeler yapan Mustafa Kemal Paşa, Ali Fethi Bey ile Minber gazetesini çıkardı. Mustafa Kemal Paşa’ya göre İngiliz himayesi veya Amerikan mandası altına girmek, ulusumuzu sömürgeleştirmekten başka bir şey değildi. Kuva-yı Millîye hareketleri olumlu ve desteklenmesi gereken hareketler olmakla birlikte düşmanı yurdumuzdan atmak için yeterli değildi. Yapılması gereken,
“Ya istiklal ya ölüm!” parolasıyla tüm yurdu kurtaracak bir örgütlenme ile düzenli bir ordu kurup düşmanla savaşmaktı.
4. Paris Barış Konferansı (18 Ocak 1919)
I. Dünya Savaşı sonunda yenilen devletlerin durumunu görüşmek amacıyla toplanan Paris Barış Konferansı’nda dünyanın savaş sonrası oluşacak haritası çizilmeye çalışılmıştır. 32 devletin katıldığı konferansta savaşı kazanan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya’nın başbakan ve dışişleri bakanlarının oluşturduğu “Onlar Konseyi” alınan tüm kararlarda etkin rol oynamıştır. Amerika Birleşik Devletleri, Paris Barış Konferansı’na Wilson İlkeleri’nin uygulanmasını sağlamak için katılmış; özellikle savaş sonrası dünyanın şekillenmesinde önemli rol alacağına inandığı Milletler Cemiyeti’nin (Cemiyet-i Akvam) kurulmasını gündeme getirmeyi amaçlamıştır. Milletler Cemiyeti’nin kurulması konusunu destekleyen İngiltere ve Fransa, Amerika Birleşik Devletleri’nin isteklerine karşı uzlaşmacı bir politika izler gibi görünseler de yenilen devletlere, Wilson İlkeleri’ni devre dışı bırakan çok ağır antlaşmalar imzalattırmak amacındaydılar. Paris Barış Konferansı’nda ilk olarak Almanya konusu gündeme alınmış; Alsas-Loren bölgesinin Fransa’ya geri verilmesinin yanı sıra, Wilson İlkeleri’ne aykırı olarak Almanya’nın tüm sömürgelerinin işgal edilip Avrupa topraklarının parçalanması ve Almanya’ya “savaş onarımı” adı altında yüklü bir savaş tazminatı ödetilmesi konusunda anlaşılmıştır. Paris Barış Konferansı’nda en

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!