Evvel Cevap
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 33
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 33

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 33

Osmanlı Devleti bir tarım devleti olmakla beraber şeker, un gibi gündelik yaşamda son derece önemli tarım ürünlerini ithal eder hâle gelmişti. Ürünlerin fiyatlarında yaşanan artış ve kıtlıkla birlikte halkın yaşam kalitesi azalmış, buna salgın hastalıklar da eklenince ülke genelinde büyük sıkıntılar yaşanmıştır. 30. sayfada verilen Tablo 1.1’de bazı temel tüketim maddelerinin savaş yıllarındaki fiyat artışlarını görmek mümkündür.

Ç. MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI (30 EKİM 1918)

I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Limni Adası’nın Mondros Lima- nı’nda yapılan görüşmeler sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşma- sı’nı Osmanlı Devleti adına Ahmet İzzet Paşa Hükûmeti’nde Bahriye Nazırı olan Rauf (Orbay) Bey (Görsel 1.23), İtilaf Devletleri adına ise İngiliz Amirali Calthorpe (Kalthorp) imzaladı. Osmanlı Devleti’nin Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamasında Wilson İlkeleri’ne güvenmesi önemli bir etkendir. Ayrıca Bulgaristan’ın savaştan çekilmesiyle Almanya-Osmanlı kara bağının kesilmesi ve Almanya’nın savaşın son döneminde içine düştüğü ekonomik sıkıntılar nedeniyle Osmanlı Devleti’ne yaptığı yardımı kesmesi,
Osmanlı Devleti’ni bu antlaşmayı imzalamaya yöneltmiştir. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin askerî direniş gücünü yok ederek savunmasız hâle getirdiği Osmanlı topraklarını işgal etmeyi amaçlamıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın önemli maddeleri şunlardır:

• Çanakkale ve İstanbul boğazları derhâl açılacak, bölgedeki istihkâmlar işgal edilecektir.
• İtilaf Devletleri güvenliklerini tehlikede görürlerse diledikleri stratejik noktayı işgal edebileceklerdir (7. Madde).
• Doğu Anadolu’daki 6 ilde (Vilayet-i Sitte: Diyarbakır, Erzurum, Van, Elâzığ, Sivas, Bitlis) karışıklık çıkarsa İtilaf Devletleri o bölgeyi işgal edebilecektir (24. Madde).
• Hükümet yazışmaları dışındaki bütün haberleşme araçları, İtilaf Devletlerinin denetimine verilecektir.
• Asayişi sağlamak için gerekli bir sayıda asker dışında Osmanlı ordusu terhis edilecek, cephaneye el konulacaktır.
• Osmanlı donanması İtilaf Devletlerince uygun görülecek bir limanda demirli tutulacaktır.
• Toros tünelleri, demir yolları ve bütün limanlar İtilaf Devletlerinin denetimine bırakılacaktır.
• Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan kömür, petrol vb. kaynaklar, İtilaf Devletlerinin kullanımına açılacaktır.
• Osmanlı Devleti’nin elindeki tüm askerî esirler serbest bırakılacak, İtilaf Devletleri elindeki Osmanlı esirleri ise serbest bırakılmayacaktır.

İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası 7. maddeye dayanarak Wilson İlkeleri’ne aykırı şekilde işgallere başladı. Osmanlı Devleti topraklarından ilk işgal edilen yer Musul’dur. 13 Kasım 1918’de başkent İstanbul, fiilen işgal edildi. İngilizler; Musul, Antep, Urfa, Maraş’ı işgal edip Batum, Eskişehir, Samsun, Afyon bölgelerine asker çıkardılar. İngiltere bir süre sonra Antep, Urfa ve Maraş’ı Fransa’ya bıraktı. Fransa, Adana ve çevresini;

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum