Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 256

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 256 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 256

yaklaşık 3000 kişi hayatını kaybetti. Saldın, dünya tarafından “medeniyetler çatışması” olarak yorumlandı. ABD Başkanı George W. Bush saldırıları ABD’ye karşı savaş ilanı olarak kabul ettiğini belirterek NATO’ya başvurarak terörizme karşı seferberlik ilan etti. 12 Eylül 2001’de toplanan NATO, NATO’nun 5. maddesinde yer alan NATO üyelerinden birine yapılan saldırı tüm NATO üyelerine saldırı kabul edilir maddesinin hayata geçirileceğini açıkladı.

ABD kendisine karşı savaş ilanı olarak gördüğü saldırılar sonrasında bu saldırılara destek verdiğini iddia ettiği ülkelere karşı savaş ilan ettiğini açıkladı. “Küresel Terörizmle Savaş” sloganı ile ilk olarak saldırıyı gerçekleştiren El-Kaide terör örgütünün merkez olarak seçtiği Afganistan’a saldıran ABD bölgedeki Taliban yönetimine son verdi. ABD 2001’de gerçekleştirdiği Afganistan saldırısı sonrası 2003 yılında terörü desteklediği ve kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiaları ile Irak’a askerî harekât düzenledi.

ABD’nin NATO üyesi ülkeler ile İran ve Kuzey Kore’ye komşu devletleri ortak bir füze savunma sistemi altında birleştirmek amacıyla oluşturmak istediği “Küresel Füze Kalkanı” projesine NATO üyesi olmayan Çekoslovakya ile Polonya’nın dâhil edilmek istenmesi Rusya’nın tepkisini çekti.

11 Eylül Saldırıları sonrasında Avrupa ülkeleri de terörizme karşı mücadele adı altında askerî harekâtlara giriştiler. Fransa, AB ve BM kararları dışında hareket ederek Akdeniz çevresi ve eski Kuzey Afrika sömürgelerine askerî operasyonlar düzenledi. AB Konseyi 8 Aralık 2003’te AB güvenlik stratejisi kapsamında “Daha iyi bir dünyada daha güvenli bir Avrupa” kararıyla çalışılması kararını aldı. Bu dönemde AB üyesi ülkelerde ABD gibi küresel teröre karşı mücadeleyi dış politika öncelikleri arasına aldılar.

6. 1990 Sonrası Yaşanan Mülteci Sorunları

a) Irak’ta Yaşanan Gelişmeler

ABD 2003’te gerçekleşen II. Körfez Savaşı sonrası işgal ettiği Irak’ta Saddam yönetimindeki Baas rejimine son vererek yeni bir yönetim kurmak amacıyla düzenlemelere girişti. Geçici Irak Yönetim Konseyi’ni kuran ABD, farklı etnik grupların içinde yer aldığı 25 bakandan oluşan Irak Hükûmeti’nin kurulmasını sağladı. Irak Hükûme- ti’nin otoritesini kurarak bölgede huzuru sağlamasına büyük önem veren Türkiye’nin girişimiyle düzenlenen Irak’a Komşu Ülkeler Toplantılarında bölgesel güvenliğin sağlanması yolunda çalışmalar yapıldı.

ABD’nin 2009’dan itibaren bölgeden çekilmeye başlamasıyla birlikte bölgede güvenliği sağlama görevini Irak Hükûmeti’ne bağlı asker ve polisler üstlendi. Yeni kurulan Irak Hükûmeti’nin bölgede otorite kuramamasından yararlanan farklı terör örgütlerinin giriştiği terör olayları sonucunda milyonlarca Iraklı mülteci konumuna düşerken bir milyona yakın sivil hayatını kaybetti. Bu dönemde Irak’ın kuzeyinde kurulan özerk yönetim ile merkezi Irak Hükûmeti arasında yaşanan anlaşmazlıklar bölgede istikrarın bozulmasına ve terör olaylarının artmasına neden oldu. Bölgede etkinliğini artıran PKK ve DEAŞ terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik faaliyetleri Türkiye ile bölge ülkeleri için önemli bir tehlike haline geldi.

b) Suriye’de Yaşanan Gelişmeler

Tunus’ta başlayan Arap Baharı Suriye ’de var olan Baas Hükûmeti ’nin antidemokratik yönetimine tepki şeklinde başladı. Baas Hükûmeti’nin olayları sert tedbirlerle önlemeye çalışması ile ülkedeki protestolar bir zamanla iç savaşa dönüştü. ABD, Rusya ve İran’ın müdahil olduğu olaylarda ülke içinde otorite eksikliği oluşması üzerine farklı siyasi ve dini gruplar arasında çatışmalar yaşanmaya başladı. Suriye’de yaşanan iç savaş ortamında güçlenen DEAŞ terör örgütü ülke içinde etki alanını artırıp başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerde terör saldırılarına girişti. Suriye’de yaşanan iç savaş sürecinde PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD terör örgütü ABD tarafından desteklenerek etkisini artırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede artan terör faaliyetlerine son vermek amacıyla ÖSY (Özgür Suriye Ordusu) ile birlikte 24 Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı ile PYD ve DEAŞ terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetlerine engel olarak Suriye’de huzur ve güvenin sağlanması açısından önemli bir adım attı.
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle bölgeden komşu ülkelere ve Avrupa’ya büyük bir mülteci akını gerçekleşti.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 256 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!