Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 233

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 233 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 233

bir yıkım yaşayan Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, değişik ülkelerle imzaladıkları ikili anlaşmalarla çalışacak insan gücü ihtiyaçlarını karşılamak istedi. Türkiye Cumhuriyeti, 1961 yılından itibaren Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa ile yaptığı ikili anlaşmalarla yurt dışına işçi göndermiştir. 1960’larda başlayan göçler, ailelerin birleştirilmesi amacıyla 1970 tarihinde yapılan göçlerle artmıştır. Özellikle 1970’lerden sonra yurt dışında yaşayan Türklerin yıllık izinlerinde Türkiye’ye gelmeleri, yurt dışındaki kazançlarını ülke içinde yatırıma yöneltmeleri ekonomiye önemli bir kaynak sağlamıştır.

1950’lerden sonra sanayileşmeye önem veren Türkiye’de, 1960’lardan sonra, sayıları gittikçe artan bir işçi sınıfı ortaya çıktı. Özellikle 1970’li yıllarda yaşanan ekonomik kriz ortamında işçiler yaptıkları eylemlerle etkili oldular. Bu dönemde sendika, grev kavramları hayatımızda geniş şekilde yer almaya başladı. 1968 yılında tüm dünyada gelişen öğrenci hareketleri Türkiye’yi de etkiledi. Üniversite sayısının artmasıyla üniversite öğrencilerinin toplumsal olaylardaki etkinliği arttı. Öğrencilerin başlattığı yürüyüş, boykot vb. eylemler hem siyasi hem de toplumsal alanda etkili oldu. Bu dönemin en önemli değişimlerinden biri de kentli ve eğitimli nüfusun artmasıyla kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal alanda yer alma oranlarının yükselmesidir.

1960’lı yıllar sonrasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teknolojinin yaşamdaki yeri artmaya başladı. Otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyonun kullanımı hem yaşamın kalitesini artırmış hem de yaşam kültürünü etkilemiştir. 1950’lerde etkili olan radyonun yerini 1970’lerde televizyon almaya başladı. Türkiye’de ilk televizyon yayını, İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) kendi bünyesinde 1952 yılında yaptığı yayındır. Sürekli yayınlar, 1970’lerde TRT tarafından yapılmaya başlanmış, 1982’de ilk renkli yayın gerçekleştirilmiştir.

Edebiyat alanında Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz gibi sanatçılar 1950’lerde başlayan etkilerini bu dönemde de sürdürdüler. Sinema alanında Rıfat İlgaz’ın yazdığı “Hababam Sınıfı” dönemin simgelerinden biri hâline geldi (Görsel 7.27). Kemal Sunal, Şener Şen, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Adile Naşit, Münir Özkul mizah filmleriyle ön plana çıkarken Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Kartal Tibet, Kadir İnanır, Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik dönemin simgesi hâline gelen birçok filme imza attılar. Metin Erksan’ın yönettiği “Susuz Yaz” filmi Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödülünü alarak Türk sinema sektörüne ilk yurt dışı başarısını getirdi. Köyden kente göç sonrası yaşanan toplumsal sorunlar müzik alanında arabeskin doğmasına neden oldu. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses arabesk müzik alanında ön plana çıktı. Bu dönemde, Anadolu Rock ile yabancı şarkılara Türkçe sözler yazılarak oluşturulan Türkçe pop müzik yaygınlık kazandı. Cem Karaca, Moğollar, Erkin Koray, Barış Manço, Ajda Pekkan, Sezen Aksu gençlik üzerinde etkili oldular. Giyim alanında özellikle ABD etkisi yaşandı. Kot pantolon ve spor ayakkabılar gençler arasında moda hâline geldi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 233 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!