“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 221

Kanlı Noel olarak bilinen 21 Aralık 1963’teki saldırıda, yirmi dört Türk şehit edildi. Olayların devamında şehit edilen Türk sayısı 300’ü aştı. Rumların saldırılarında Ada’daki Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğu vahşi bir şekilde katledildi. 6 Ağustos 1964’te Erenköy’e saldıran Rumlar Türk direnişi karşısında başarılı olamadılar. Adadaki bu gelişmeler üzerine Türkiye Cumhuriyeti, garanti anlaşması gereği İngiltere’yi ve Yunanistan’ı göreve çağırıp Türk jetleri tarafından uyarı uçuşları gerçekleştirdi. Bu süreçte Yüzbaşı Cengiz Topel’in kullandığı jet Rumların açtığı ateş ile düşürüldü. Cengiz Topel paraşütle yere inmeyi başarmasına rağmen Rumlar tarafından ele geçirilerek uygulanan ağır işkencelerle öldürüldü. EOKA’lı teröristlerin insanlık dışı uygulamaları üzerine Ada’daki Türk Alayı, Lefkoşa’nın Türk mahallelerine yerleşerek Türk halkını koruma altına almaya çalıştı. İngiltere Ada’da yaşanan gerginliğin artması üzerine olayların çözümünü sağlamak iki taraf arasında yaşanabilecek silahlı mücadeleyi önlemek amacıyla Lefkoşa’yı Türk ve Rum tarafı olarak ikiye ayıran Yeşil Hat sınırını gündeme getirdi. BM, Kıbrıs’ta yaşanan kaygı verici gelişmeler sonrası yapılan toplantıda 1964’te adaya barış gücü gönderilmesini onayladı ancak Kıbrıs’ta Rumların Türkler üzerindeki baskısı daha da artınca Türkiye dünya kamuoyuna Ada’daki Türklere karşı uygulanan şiddet olaylarının devam etmesi halinde garantör devlet olarak adaya askerî bir harekât düzenleyeceğini ilan etti. ABD Başkanı Johnson, Başbakan İsmet İnönü’ye gönderdiği mektupta Türkiye’nin Kıbrıs’a askerî bir harekât düzenlemesi konusunda duyduğu endişeyi belirterek Türkiye’nin müdahale fikrinden vazgeçmesini istedi. Başbakan İsmet İnönü diplomatik bir dille Türkiye’nin bu konudaki kararlılığını vurgulayan bir cevap verdi. Johnson Mektubu, Kıbrıs Adası’nda yaşanan şiddet olayları karşısında Türkiye’nin, Ada’ya müdahale etme kararı vermesi üzerine, bu kararı engellemek için 5 Haziran 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Lyndon Baines Johnson tarafından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü’ye yazılmıştır. Mektup, yazıldığı dönemden başlayarak Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri etkilemiş, Türk kamuoyundaki ABD algısını değiştirmiş ve ABD’ye yönelik eleştirel bir tavrın ortaya çıkmasına neden olmuştur. (...) Mektupla birlikte Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, dış politikalarında yalnızca ABD ile olan ilişkilerin olmadığını anlamış ve dış politikalarını şekillendirirken dünyada ve özellikle de kendi bulundukları bölgedeki diğer ülkelerin olduğunu akıllarında tutmuşlardır. Böylece Türkiye, ABD’ye karşı temkinli davranmaya başlamıştır. Bu mektup, Türk dış politikasında çok yönlülüğe geçişin başlangıcı sayılmış ve Türkiye, SSCB, Orta Doğu ülkeleri ve diğer üçüncü ülkelerle ekonomik ve siyasi ilişkilerin artırılması için çalışmalar yapmaya başlamıştır.
  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 221 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.