12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 203
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 203
Kore Savaşı ve Türkiye
1910 yılında Japonya tarafından işgal edilen Kore II. Dünya Savaşı sonrası Japonya’dan alınarak 38. Enlem sınır olmak üzere Kuzey Kore ve Güney Kore olarak ikiye aynldı. 1948’de ABD destekli Güney Kore’de Güney Kore Cumhuriyeti ile SSCB destekli Kuzey Kore’de ise Kore Halk Cumhuriyeti kuruldu. 25 Haziran 1950’de Kuzey Kore’nin Güney Kore’nin sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Kore’ye saldırmasıyla başlayan Kore Savaşı’nda ABD Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine Kore’ye asker gönderme çağrısında bulundu. Amerikalı General Mac Arthur (Mak Artur) komutasında kurulan Birleşmiş Milletler Kuvveti’ne ABD’den sonra asker gönderen ikinci ülke olan Türkiye bu hamle ile NATO’ya girme sürecini hızlandırmak istedi. Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 6000’den fazla Türk askerinin mücadele ettiği Kore Savaşı’nda özellikle Kunuri Muharebesinde kazanılan başarı ile Birleşmiş Milletler kuvvetleri büyük bir hezimetten kurtarıldı. Seul savunması ile Güney Kore başkentinin işgal edilmesine engel olan Türk ordusu Vegas Muharebesi’nde de büyük bir direniş gösterdi. Türkiye Kore Savaşı’nda 721’i şehit, 1745’i yaralı, 175’i kayıp ve 234’i esir olmak üzere önemli bir kayıp verdi.1950-1953 yıllan arasında süren Kore Savaşı Panmunjom Ateşkes Antlaşması ile sona erdi. Üç yıl süren savaş sonunda taraflar savaş öncesi sınırlarına çekildi.
Türkiye, 1950-1960 yılları arasında SSCB’nin yayılmacı politikasına karşı sınır güvenliğini sağlamak amaçlı girişimlerine hız verdi. Türkiye’nin NATO’ya üye olması, SSCB tarafından hoş karşılanmamış; SSCB’nin Türkiye üzerindeki tehditleri artmıştı. Türkiye, bu ortamda Balkan sınırını güvence altına almak amacıyla SSCB’nin yayılmacı politikasına karşı, Yunanistan ve Yugoslavya ile 28 Şubat 1953 tarihinde “Dostluk ve İş Birliği Antlaşması’nı imzalayarak Balkan Paktı’nı oluşturdu. ABD, çevreleme politikası çerçevesinde Balkan Paktı’nı destekledi.
Türkiye’nin NATO üyeliği, Orta Doğu’da dengelerin tamamen değişmesine neden oldu. Başlangıçta Türkiye’nin NATO üyeliğine sıcak bakmayan İngiltere, Orta Doğu’da SSCB’nin yayılmasına karşı Türkiye’nin desteklenmesi konusunda ABD ile aynı fikirdeydi. Bu süreçte ilk olarak Türkiye ile Irak arasında başlayan görüşmelere sonradan İngiltere, İran ve Pakistan katıldı. 24 Şubat 1955’te imzalanan Bağdat Paktı’na Mısır ve Suriye gibi Arap devletleri, kurmak istedikleri Arap birliğini engellediği düşüncesiyle karşı çıkarken SSCB, Bağdat Paktı’nı şiddetle eleştirmiştir. 1958 yılında Irak yönetimini darbe ile ele geçiren General Kâsım, Bağdat Paktı’ndan çekilince Bağdat Paktı, 18 Ağustos 1959’da CENTO (Central Treaty Organization-Merkezi Antlaşma Teşkilatı) adıyla adıyla Ankara merkez olmak üzere çalışmalarına devam etti.
C. 1950-1960 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE’DE YAŞANAN GELİŞMELER 1. 1950’ler Türkiye’sinde Yaşanan Siyasi Gelişmeler
1950 yılı Türk tarihinin dönüm noktalarından biridir. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde 27 yıllık tek parti iktidarı sona ererek 1960 yılına kadar sürecek Adnan Menderes liderliğinde DP Hükümeti kuruldu. Celal Bayar cumhurbaşkanı seçildi. DP Hükümeti dış politikada bir yandan ABD ve Avrupa devletleri ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalışırken diğer yandan askerî olarak da NATO’ya girmeye dayalı bir politika izledi. İç politikada toplumun tüm kesimlerinin desteğini almak isteyen hükûmet tüccar ve sanayiciyi desteklemek yanında işçi, köylü ve memur sınıfının yaşam koşullarını yükseltmeyi amaçladı. Genel af ilan ederek toplumsal barışı sağlamaya çalıştı.
1950-1960 yılları arasında DP Hükümeti döneminde siyasi olaylar açısından da çok önemli gelişmeler yaşandı. Arapça ezan okunması uygulamasına geri dönen DP, okullarda din dersini zorunlu hâle getirdi. Paralara sadece Atatürk’ün resminin basılması kararı alındı. Devlet dairelerinde sadece Atatürk’ün resminin asılması uygulaması başlatıldı. Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun yayımlandı. Atatürk’ün naaşı, 1953 yılında tamamlanan Anıtkabir’e nakledildi. 1948 yılında DP’den ayrılanlar tarafından kurulan Millet Partisi, 1954 yılında kapatıldı. 1954 yılından itibaren Yunanistan ile Kıbrıs sorunu ön plana çıktı. 1955’te Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirmek amacıyla kurulan Yunan terör örgütü EOKA’nın Kıbrıs Türklerine karşı giriştiği eylemler ülke içinde
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.