Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi SDR İpekyolu Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 121

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 121

ticaret yapabilecek sermaye ve bilgi birikimine sahip girişimci sayısı çok azdı. Hizmet sektörü olarak isimlendire- bileceğimiz eğitim, ulaşım, haberleşme, sağlık, temizlik ve altyapı hizmetlerinde geri kalınmıştı. Ulaşım ve altyapı hizmetleri yabancı yatırımcılar tarafından karşılanıyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yokları var etmek için en çok ihtiyacı olan şey paraydı. Türk halkı varlığının çoğunu, bağımsızlığını sağlamak için giriştiği Millî Mücadele Dönemi’nde harcamıştı. Özel sektörün ekonomide etkin hâle gelebilmesi için devlet desteği şarttı. Ayrıca eğitimli eleman eksikliğinin giderilmesi, sanayi ve tarımsal üretimde makineleşmenin sağlanması, ulaşım ağının güçlendirilmesi konularının da çözülmesi gerekiyordu. Tüm bu olumsuzluk ve eksikliklerin aşılması için “millî ekonomi politikası” uygulanmasının gereğine inanan Atatürk, bu amaçla çalışmalara girişmiş, Türk halkının çalışkanlığını, pratik zekâsını ve azmini bir potada yoğurarak ülkemizi üreten bir toplum hâline getirmeyi amaçlamıştı. Atatürk’e göre ekonomik kalkınmada devlet ve özel sektör birlikte yol almalıydı. Devlet, bir taraftan özel sektörü desteklerken diğer taraftan düzenleyici ve denetleyici olarak ekonomide görev üstlenmeliydi. Özel sektör tarafından yapılamayan ekonomik yatırımlar devlet tarafından gerçekleştirilecekti. Atatürk tarafından uygulanan ekonomik sistem “karma ekonomi sistemi” olarak isimlendirilmiştir.

Türkiye İktisat Kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923)

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik alanda en çok önem verdiği konu, millî ekonominin kurulmasıydı. Bu amaçla Osmanlı Devleti’nde yabancılara tanınan kapitülasyonların kaldırılması, Düyun-u Umumiye İdaresiyle Reji İdaresine tanınan yetkilere son verilmesi büyük önem taşıyordu. Lozan Antlaşması’nda kapitülasyonlar konusunda taviz verilmeyeceği ilan edildi. İtilaf Devletlerinin kapitülasyonlar ve borçlar konusunda TBMM’nin isteklerini reddetmesi üzerine Lozan görüşmelerine ara verildi. Lozan Görüşmelerinin kesildiği süreçte Mustafa Kemal Paşa’nın isteği ve İktisat Bakanı Mahmut Esat (Bozkurt) Bey’in girişimiyle Kâzım Paşa’nın başkanlığında İzmir’de Türkiye İktisat Kongresi’nin düzenlenmesi kararı alındı (Görsel 3.25).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!