12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 86
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 86
Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun Bazı Maddeleri
1. Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindin Yönetim şekli, halkın mukadderatinı bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır.
2. Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanır.
3. Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafindan idare olunur ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti” unvanını taşır.
4. Din buyruklarının yerine getirilmesi, anlaşma ve barış yapılması, savaş kararı verilmesi gibi temel haklar BMM’nindir.
Londra Konferansı (21 Şubat-12 Mart 1921)
I. İnönü Zaferi’nden sonra İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıkları arttı. İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması’nı küçük değişikliklerle Türk tarafına kabul ettırmek amacıyla 21 Şubat 1921’de Londra’da Yunanistan’ın da katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansa hem İstanbul Hükümetini hem de İtalya aracılığıyla TBMM temsilcilerini davet ettı. İtilaf Devletleri bu politikayla iki taraf arasındaki anlaşmazlığı körükleyerek Sevr’i kabul ettirmeyi hedefliyordu. TBMM, konferanstan olumlu bir sonuç alınamayacağını bilmesine rağmen Türk milletinin haklı davasını ve Misak-ı Millî’yi tüm dünyaya duyurmak, Türk milletinin gerçek temsilcisinin TBMM olduğunu kanıtlamak amacıyla konferansa katıldı.
Konferansta söz hakkı Türk tarafına gelince toplantıya İstanbul Hükümetini temsilen katılan Tevfik Paşa “Söz hakkı milletin asıl temsilcilerine aittır.” dedi ve sözü TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey’e bıraktı. İtilaf Devletleri Sevr’i küçük değişikliklerle kabul ettirmeye çalışırken Türk heyeti Misak-ı Millî’ye dayanarak Sevr’i asla kabul etmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine konferans sonuç alınamadan dağıldı. İtilaf Devletleri TBMM’yi konferansa davet etmekle hukuken tanımış oldu. Bu durum TBMM adına uluslararası bir siyasi zafer kabul edildi.
Türk-Afgan Dostluk Antlaşması (1 Mart 1921)
Afganistan Devlet Başkanı Amanullah Han, Mustafa Kemal’e gönderdiği mektuplarda Millî Mücadele’yi desteklediğini bildiriyordu. İyi ilişkiler neticesinde Moskova’da bir araya gelen TBMM ve Afganistan heyetleri arasında 1 Mart 1921’de Türk-Afgan Dostluk Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre her iki ülke birbirinin bağımsızlığını tanıyacak, taraflardan biri saldırıya uğrarsa diğeri ona yardım edecekti. Ayrıca TBMM Hükûmeti Afganistan’a subay ve öğretmen gönderecekti. Bu süreçte Afganistan, TBMM’yi tanıyan ilk İslam ülkesi oldu.
İstiklâl Marşı’nın Kabulü (12 Mart 1921) ve Mehmet Âkif Ersoy
Millî Mücadele’nin sancılı günlerinde, Anadolu’daki mücadele ruhunu yansıtacak ve Türk ordusuna şevk verecek bir millî marşa ihtiyaç duyuldu. Bu maksatla güfte yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan 724 eserden hiçbiri milletin marşı olmaya layık görülmedi. Bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Millî Mücadele’ye yazı, şiir ve vaazlarıyla destek veren büyük şair Mehmet Âkif’ten bir marş yazması ricasında bulundu. Millî bir marşı ödül karşılığında yazmayı doğru bulmadığı için yarışmadan uzak duran Âkif, ödülün bir hayır kurumuna bağışlanması şartıyla teklifi kabul ettı. Eserini Tâceddin Dergâhı’nda geceli gündüzlü bir çalışmayla ve bütün ruhuyla tamamladı. Âkif’in şiiri birinci seçilerek 12 Mart 1921’de Büyük Millet Meclisince “Türk milletinin İstiklâl Marşı” ilan edildi (Görsel 2.11). Ardından “Kahraman Ordumuza” ithafıyla gazete ve dergi sayfalarında yer alarak milletle buluştu, halkın bağımsızlık bilincine katkıda bulundu. Yıllar sonra Âkif, yazılan marşın milletin en zor günlerinden doğduğuna işaret ederek “Allah, bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın!” temennisinde bulundu.
1930’da Osman Zeki Üngör tarafindan bestelenen İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin simgelerinden biri olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.