12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65
Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)
9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsun’a ulaşan Mustafa Kemal, Rum çetelerin ortaya çıkardığı asayiş sorunlarını önlemek amacıyla yerel yetkililerle görüştü. Onları Millî Mücadele etrafında toplamanın yollarını aradı. Samsun’dan Havza’ya geçen Mustafa Kemal, ilk millî tepki kabul edilen Havza Genelgesi’ni yayımladı. Bu genelgeyle bütün İtilaf Devletleri temsilcilerine ve Bâb-ı Âli’ye dokunaklı telgraflar çekilmesini, vatanın bütünlüğünü korumak ve Samsun’da yakılan bağımsızlık ateşini bütün yurda yaymak için mitingler tertip edilmesini istedi. Mitinglerde taşkınlıklardan özellikle de Hristiyan halka düşmanca saldırılardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Havza Genelgesi’nin yayımlanması İtilâf Devletleri ile İstanbul Hükûmetini rahatsız etti. Genelgenin ardından Harbiye Nezareti tarafından İstanbul’a çağrılan Mustafa Kemal Paşa, çağrıya rağmen İstanbul’a dönmeyerek Amasya’ya hareket etti.
Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)
12 Haziran’da Mustafa Kemal Paşa Amasya’ya ulaştı. Halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. 19 Hazi- ran’da Amasya’da Refet, Rauf ve Ali Fuat Paşalarla buluştu. 20 Haziran’da Amasya Müdâfaa-i Hukuk-ı Millîye Cemiyetinin düzenlediği mitinge katıldı. Amasya Genelgesi hem orada hazır bulunanlar hem de şehir dışında olmasına rağmen düşüncelerini ileten 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir ve Ordu Müfettişi Cemal Pa- şa’nın katkılarıyla hazırlanarak ilan edildi (22 Haziran 1919).
Amasya Genelgesi Kararları
1. Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir.
2. İstanbul Hükûmeti, üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu durum ise milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir.
3. Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
4. Milletin haklı sesini ve haklarını dünyaya duyurmak için her türlü tesir ve baskıdan uzak, millî bir heyetin varlığı mecburidir.
5. Askerî ve millî örgütler hiçbir surette dağıtılmayacaktır.
6. Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri Sivas’ta millî bir kongre toplanacaktır.
7. Bunun için bütün vilayetlerin her sancağından milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olduğu kadar çabuk yetişmek üzere yola çıkarılması gerekmektedir.
8. Her ihtimale karşı bu meselenin millî bir sır hâlinde tutulması ve temsilcilerin seyahatlerini lüzum görülen yerlerde kendilerini tanıtmadan yapmaları gerekmektedir.
9. Doğu vilayetleri adına Erzurum’da 10 Temmuz’da bir kongre toplanacaktır. Bu tarihe kadar diğer vilayetlerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirse Erzurum Kongresi’nin üyeleri, Sivas Kongresi’ne katılmak üzere hareket edeceklerdir.
Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini açıkça belirtmiştir. Bu açıdan ihtilal bildirisi özelliği taşımaktadır.
BİLGİ KUTUSU
Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi yayımlanmadan önce 18 Haziran 1919’da Edirne’de bulunan Albay Cafer Tayyar Bey’e gönderdiği telgrafta yeni stratejisini açıklarken İstanbul’daki hükûmetin gücünü yitirmesine karşın Anadolu halkının millî bağımsızlığı için birleşmeye başladığını ifade etmesi de millî iradeye olan inancını açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca 21 Haziran 1919’da, İstanbul’da millî dâvayı sevk ve idare işlerinde çalışanlara gönderdiği hususi mektupta da “İstanbul’un artık Anadolu’ya, millî his ve emellere hâkim değil tâbi olmak vatanî mecburiyetinde bulunduğumu bildirmiştir
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.