12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31
Kafkas Cephesi: Osmanlı orduları I. Dünya Savaşı’nda ilk olarak Ruslarla Kafkas Cephesi’nde savaştı (Harita 1.4). Harbiye Nazırı Enver Paşa, bu taarruz neticesinde Orta Asya Türkleri ile bağlantı kurarak Turan ülküsünü gerçekleştirmeyi hedefliyordu. Ayrıca İran üzerinden Hindistan’a inmeyi ve İngiltere’yi ekonomik olarak zor duruma düşürmeyi planlıyordu. Osmanlı ordusu, bu cephede Ruslara karşı başlangıçta başarılar kazandıysa da şiddetli kış şartlarının ve erzak, kıyafet, teçhizat gibi eksikliklerin neden olduğu sorunlar sebebiyle büyük kayıplar verdi. 22 Aralık 1914’te başlayıp 19 Ocak 1915’e kadar devam eden Sarıkamış Harekâtı’nda binlerce Türk askeri donarak veya salgın hastalıklar nedeniyle şehit düştü. Ruslar, Şubat 1916’dan itibaren taarruza geçerek Erzurum, Muş, Bitlis, Bayburt, Van, Trabzon ve Erzincan’ı işgal etti. Aynı yıl Kafkasya Cephesi’ne gönderilen Mustafa Kemal, Muş ve Bitlis’i geri aldı. 1917’de Ruslar ülkelerindeki Bolşevik İhtilali nedeniyle işgal ettikleri yerlerden geri çekildi. 3 Mart 1918’de ise Brest-Litovsk Antlaşması’yla Kafkas Cephesi kapandı. Bu antlaşmaya göre Sovyet Rusya; 93 Harbi ile aldığı Kars, Ardahan ve Batum’u (Elviye-i Selâse) Osmanlı Devleti’ne geri verdi.
Çanakkale Cephesi: İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak, Rusya’ya yardım gönderebilmek ve Balkanlar üzerinden İttifak Devletleri’ne karşı yeni bir cephe açmak amacıyla Çanakkale Boğazı’na saldırdılar. 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışan İtilaf donanması, Osmanlı kuvvetleri taraflndan durduruldu ve büyük kayıplar vererek çekilmek zorunda kaldı. Boğaz’ı geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar, İngiliz General Hamil- ton (Hemıltın) komutasında 25 Nisan 1915’te Gelibolu’ya çıktılar. Yarbay Mustafa Kemal ve emrindeki birliklerin Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı’ndaki mücadelesi savaşın seyrini değiştirdi. İtilaf kuvvetleri, 9 Ocak 1916’da Gelibolu Yarımadası’nı terk etti.
Irak Cephesi: İngilizler tarafından petrol bölgesi Abadan’ı korumak ve kuzeye çıkıp Rusya’yı desteklemek için açıldı. Osmanlı kuvvetleri, Selmân-ı Pâk ve Kut’ül-Amâre’de İngiliz kuvvetlerini yenilgiye uğratti. Bu nedenle İngilizler Irak’a yeni birlikler sevk ederek cepheyi güçlendirdi. 1917’de İngilizlerin Bağdat’ı ele geçirmesiyle bu cephe kapanmış oldu.
Galiçya, Makedonya ve Romanya Cepheleri: Osmanlı Devleti’nin, müttefikleri Bulgaristan ve Avusturya-Macaristan İmparator- luğu’na yardım etmek için asker gönderdiği cephelerdir. Bu cepheler Rusya’nın savaştan çekilmesiyle kapandı.
Kanal Cephesi: Osmanlı Devleti, Mısır’ı topraklarına kattığını ilan eden İngilizlere karşı 1915’te Süveyş Kanalı’na hücum etti. Bu cephenin açılmasıyla Osmanlı Devleti, Mısır’ı geri alabilecek, bölge Müslümanlarının desteğiyle İngilizleri bölgeden uzaklaştırabilecek ve İngiltere’nin sömürgeleriyle bağlantısını keserek insan ve ham madde teminini önleyecekti. Bahriye Nazırı Cemal Paşa komutasında kanala iki büyük harekât düzenlendi. İngilizlerin Sina Yarımadası’nı alması üzerine Osmanlı kuvvetleri bu cepheden çekilmek zorunda kaldı.
Hicaz ve Yemen Cephesi: İngilizler Mac Mahon (Mek Mehın) Antlaş- ması’nı imzalayarak Arapların isyan etmesi hâlinde Arap Yarımadası, Suriye ve Irak’ı içine alacak bağımsız bir Arap devletini tanımayı va- dettiler. Bunun üzerine Hicaz Emiri Şerif Hüseyin ve kendisine bağlı aşiretler, Osmanlı Devleti’ne isyan etti. Osmanlılar isyanları bastırmak, İngiliz ilerleyişini durdurmak, kutsal yerleri korumak için İngilizler ve Şerif Hüseyin’e bağlı Araplarla savaştı. Mondros Antlaşması’nın imzalanması ile Osmanlı Devleti bölgeden çekilmek zorunda kaldı.
Suriye-Filistin Cephesi: Kanal Cephesi ile Sina Yarımadası’nı ele geçiren ve Filistin istikametine doğru ilerleyen İngilizlere karşı Osmanlı birlikleri Gazze Savaşlarında başarılı oldu. Ancak takviye edilen İngiliz kuvvetleri Kudüs ve Suriye’yi işgal etti. Yıldırım Ordularına bağlı 7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal, yaptığı savunma savaşları ile düşmanı Antakya-Halep hattında durdurmayı başardı. Bu dönemde savaşı tüm cephelerde sonlandıran Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.