Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Balkan Savaşları (1912-1913)

Osmanlı Devleti, Fransız İhtilali’nin ardından ortaya çıkan milliyetçilik hareketleri ve Rusya’nın izlediği Panslavizm politikası sonucunda Balkanlarda zor duruma düştü. Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ; topraklarını genişletmek ve Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki varlığına son vermek için aralarında ittifak yapti. Karadağ, Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta savaş hâlinde olmasından yararlanarak 8 Ekim 1912’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Böylece I. Balkan Savaşı başladı. Savaşa Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan’ın da dâhil olmasıyla Osmanlı Devleti dört cephede birden mücadele etmek zorunda kaldı.

Osmanlı Devleti, I. Balkan Savaşı’nda kısmi başarılar kazanmasına rağmen cephe savaşlarında ağır yenilgiler aldı ve geri çekilmek zorunda kaldı. Yaşanan askerî ve siyasi sorunlardan yararlanan Arnavutluk, bağımsızlığını ilan etti ve Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan devleti oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu yenilgiyi bahane ederek 1913’te Bâb-ı Âli Baskını ile hükûmeti ele geçirdi. Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kalınca Avrupa devletleri durumu değerlendirmek ve savaşı sonlandırmak için Londra’da bir konferans düzenledi. Bunun sonucunda 30 Mayıs 1913’te Londra Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre Edirne Bulgaristan’a bırakıldı, Midye-Enez hatti sınır kabul edildi ve Bozcaada ve Gökçeada dışındaki Ege Adaları Yunanistan’a verildi.

I. Balkan Savaşı’nın ardından Balkan devletleri arasında paylaşım mücadeleleri yaşandı. Bulgaristan, kendine karşı ittifak hâlinde olan Sırbistan ve Yunanistan’a saldırdı ve böylece II. Balkan Savaşı başladı. Durumdan yararlanan Romanya da Bulgaristan’a savaş açti. Osmanlı Devleti, Balkan devletlerinin kendi aralarındaki bu çatışmadan yararlanarak Edirne, Kırklareli ve Dimetoka’yı geri aldı.

Bulgaristan’ın mağlubiyetiyle sonuçlanan II. Balkan Savaşı’nın nihayetinde Balkan devletleri 10 Ağustos 1913’te Bükreş Antlaşması’nı imzaladı. Osmanlı Devleti ise Balkan Savaşlarına katılan devletlerle ayrı ayrı antlaşmalar yapti. Bulgaristan ile 29 Eylül 1913’te imzalanan İstanbul Antlaşması’na göre Meriç Nehri iki devlet arasında sınır kabul edildi. 14 Kasım 1913’te Yunanistan’la imzalanan Atina Antlaşması’na göre Ege Adaları’nın geleceği büyük devletlerin kararına bırakıldı. Sırbistan ile 13 Mart 1914’te imzalanan İstanbul Antlaşması’na göre iki ülke arasında ortak sınır kalmadı. Makedonya’nın Sırbistan’a bırakılan topraklarında kalan Müslüman ve Türk ahalinin hak ve hukuku ile ilgili de anlaşmaya varıldı.

Beş yüz yıl kadar Osmanlı hâkimiyetinde kalan Balkanlar, Balkan Savaşları sonucunda kaybedildi ve Osmanlı Devleti’nin Ege Adaları’ndaki hâkimiyeti sona erdi. Balkanların kaybedilmesiyle burada yaşayan Türk nüfusun bir kısmı Türkiye’ye göç etti. Bölgede kalan ve azınlık durumuna düşen Türkler, zulüm ve baskılara maruz kaldı. Bu baskılar sonraki yıllarda devam etti.

Balkanlardan Anadolu’ya göçenler, Türkiye’de üretimi artırdıkları gibi yerli nüfusun yeni bilgi ve teknikleri öğrenmesine katkıda bulundular. Ancak söz konusu göçler, sosyal ve ekonomik bazı problemleri de beraberinde getirdi.

Balkan Savaşları, Osmanlıcılık fikrinin dağılmayı önlemede yeterli olmadığını ortaya çıkardı. Bu durum üzerine ülkede milliyetçilik düşüncesi hızla yayıldı.

Bâb-ı Âli Baskını (23 Ocak 1913)

I. Balkan Savaşı’nda Edirne’nin Bulgarlara terk edileceği haberinin duyulması üzerine İttihat ve Terakki Cemiyeti, Bâb-ı Âli’ye baskın düzenledi. Bu olayla yapılan darbenin ardından mevcut hükûmet istifa ettirildi ve yönetim, İttihat ve Terakki tarafindan tamamen ele geçirildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!