12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170
11. “Mustafa Kemal, ölümünden sonra ayakta durabilecek ve ülkesinin yararına olarak Batı biçiminde bir demokrasi gibi gelişecek bir sistem oluşturmayı istiyordu. Ayrıca yabancıların görüşlerine de önem veriyordu. (…) Avrupalı yazarların, Türk sisteminin görünüşte Batılı olsa da Doğulu olduğunu söylemeleri onu kızdırıyordu. Hem bu eleştirileri önlemek hem de asıl amacına varmak için bugünkü hoşnutsuzluğun demokrasiye daha uygun bir biçimde ama hâlâ kendi otoritesini zedelemeyecek bir yolla su yüzüne çıkmasını sağlamayı düşündü.” Verilen açıklama aşağıdaki olayların hangisinden önce yapılmış olabilir?
A) Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kurulması
B) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulması
C) 1924 Teşkilât-ı Esasiye’nin kabulü
D) Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulması
E) Atatürk ilkelerinin anayasaya dâhil edilmesi
- Cevap: B
12. Türkiye 1932’de Milletler Cemiyetine katıldı. 1934’te Balkan Antantı’nın oluşturulmasında etkin rol oynadı. Diğer yandan Türkiye’nin girişimleri ile Irak, İran ve Afganistan arasında 1937’de Sadabat Paktı imzalandı. 1936’da Montreux Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlar rejimi yeniden düzenlenerek Türkiye’nin güvenliğine zarar verecek maddeler kaldırıldı. 1936’dan itibaren yoğun diplomatik mücadele sonucu Hatay 1939’da ana vatana katıldı. Bu bilgiden hareketle Türkiye ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Batılı devletler ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir siyaset izledi.
B) Orta Doğu ile Balkanlarda barışın kurulması ve korunmasında etkili oldu.
C) Elde ettiği kazanımlarla Misak-ı Millî’yi gerçekleştirmiş oldu.
D) Uluslararası hukuk kurallarına uygun bir politika takip etti.
E) Dış siyasetini Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh!” ilkesi etrafında şekillendirdi.
- Cevap: C
13. Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile 1920’den itibaren egemenliğin tamamen mecliste olduğu bir dönem başladı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında siyasi parti olgusunun önemi artti. Mustafa Kemal bu sebeple Meclis içindeki muhaliflerin Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurmasına müsaade etti. Ancak o dönemde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatıldı. Daha sonraki yıllarda muhalefet partisine gereksinimin gittikçe arttığını gören Mustafa Kemal, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasının önünü açtı. Hatta kız kardeşi Makbule Hanım’ın fırkaya katılmasını destekledi. Parti yöneticilerinin bütün iyi niyetine rağmen istenmeyen olaylar sonucu Serbest Cumhuriyet Fırkası çok geçmeden kapatıldı. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Serbest Cumhuriyet Fırkası yöneticileri mevcut rejime karşıdır.
B) Mustafa Kemal, Meclis içindeki muhalefete tepki göstermiştir.
C) Siyasi partiler I. TBMM Dönemi’nde kurulmuştur.
D) Cumhuriyet Halk Fırkası ülkeyi tek başına yönetmek istemektedir.
E) Ülkedeki iç sorunlar çok partili hayatı olumsuz etkilemektedir.
- Cevap: E
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.