12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166
“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166
FAŞİZM
ÖZELLİKLERİ
İtalya’da 1920’lerde ortaya çıkan ve uzun yıllar içinde son hâlini alan totaliter, siyasi bir ideolojidir.
l. Dünya Savaşı sonrası yeni dünya düzeninin dışında bırakılan İtalya’da liberalizm ve sosyalizme tepki olarak yayılma alanı buldu. 1922’de yönetimi ele geçiren ve 1926’da faşist kanunlarla şahsi iktidarını kuran Mussolini, rejimin sembolü oldu. Faşizmin temel özelliği bireyin tamamen reddedilmesi; devletin ekonomik, siyasal, kültürel alanlarda mutlak üstünlüğünün kabul edilmesidir. İtalya’da devleti kutsayan ideolojinin en önemli gayesi Akdeniz’e hâkim olmak, eski Roma İmpara- torluğu’nun sınırlarına ulaşmak ve Mare Nostrum [Mar Nostro (Bizim Deniz)] Projesi’ni gerçekleştirmektir.
ETKİLERİ
İdeallerine ulaşmada savaşı ve yayılmayı kutsayan bu yaklaşım, İtalya’nın yayılma politikası izlemesinde ve II. Dünya Savaşı’nın çıkmasında etkili oldu. Ayrıca iki savaş arası dönemde İspanya, Japonya, Macaristan gibi ülkelerin yönetiminde yer buldu.
NAZİZM
ÖZELLİKLERİ
Nasyonal-Sosyalist Alman İşçi Partisinin (Nazi) lideri Adolf Hit- ler (Adolf Hitler) önderliğindeki partinin ideolojisidir. Irkçılık ve antisemitizm (Yahudi karşıtlığı) sebebiyle ortaya çıkmıştir.
Nazi ideolojisi, Alman ırkının üstünlüğünü ve Versay’ın yok edilmesini savunur. Tek partili totaliter ideoloji, herkesin üstün Alman ırkına hizmet etmesi gerektiğini ileri sürer. Bu ideolojiye göre ülkede olumsuzluğa yol açan her şeyin sorumlusu Yahu- dilerdir.
Dış politikada Almanya’nın refah seviyesinin artirılması, bütün Almanların birleştirilmesi ve Hayat Sahası [Lebensraum (Libinsra- um)] politikası doğrultusunda yayılma amaçlanmıştır.
ETKİLERİ
Almanya’nın Nazi ideolojisi karşısında SSCB ve Fransa birbiriyle iyi ilişkiler geliştirerek ABD’ye yakınlaştılar. Almanya’nın Avrupa’da “Hayat Sahası” politikası doğrultusundaki yayılma süreci II. Dünya Savaşı’na giden yolun başlangıcı oldu.
SOSYALİZM
ÖZELLİKLERİ
Sanayi Devrimi sonucunda ortaya çıkan işçi sınıfının haklarını savunmaktadır. Özel mülkiyet, piyasa ekonomisi ve kâr esaslı kapitalizme karşıdır. Sosyalizm, sermaye sahipleriyle işçiler arasındaki eşitsizliği, servet ve refah farklılıklarını ortadan kaldırmayı amaçlar. Sosyalizmde üretim araçlarının toplumun mülkiyetine geçirilmesi ve özel mülkiyet yerine ortaklaşa mülkiyetin oluşturulması düşüncesi hâkimdir.
ETKİLERİ
1917’de Rusya’da Ekim Devrimi (Bolşevik İhtilali) ile hayat bulan sosyalist ideoloji, daha sonra farklı inanç, kültür ve coğrafyalara yayıldı; Doğu Avrupa, Uzak Doğu, Latin Amerika gibi pek çok Üçüncü Dünya ülkesinde farklı uygulamalarla hayata geçirildi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.