Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

a) Milletler Cemiyeti: ABD Başkanı Wilson, dünyada barış ve güvenliğin sağlanması için uluslararası bir cemiyetin kurulması fikrini savundu. Müttefikler, I. Dünya Savaşı sonrası yeniden şekillenecek dünya düzeni hakkında farklı düşüncelere sahip olsalar da uluslararası güvenliğe yönelik bir cemiyetin kurulması fikrini kabul ettiler. Paris Barış Konferansı’nda hazırlanan 26 maddelik sözleşme metni, 10 Ocak 1920’de İsviçre’nin Cenevre kentinde imzalandı ve Milletler Cemiyeti kuruldu (Görsel 4.13). Milletler Cemiyeti; dünyada kalıcı barışı, adaleti, güvenliği sağlamak, sorunları iş birliğiyle çözmek ve uluslararası hukuk kurallarını hâkim kılmak amacıyla faaliyet gösteren ilk kuruluştur.

Daimî üyelerin yetkisi ve etkinliğinin fazla olduğu Milletler Cemiyetinde Gorsel 4.13 Milletler Cemyeti log°su denge galip devletlerden yanaydı. Cemiyet bu nedenle uluslararası sorunları çözmeyi başaramadı. ABD ve Sovyetler Birliği’nin Cemiyet içinde yer almaması, Cemiyetin büyük devletlerin çıkarlarına aracılık etmesi, Japonya’nın Mançurya’ya, İtalya’nın da Habeşistan’a saldırması karşısında gereken yaptirımların devreye sokulamayışı Milletler Cemiyetini işlevsiz bıraktı. İtalya, Japonya ve Almanya Cemiyetten ayrıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler yapılanması için çalışmalar başlatılması üzerine Cemiyet 18 Nisan 1946’da dağıldı. Milletler Cemiyeti tecrübesi, Birleşmiş Milletlerin kurulmasında ve faaliyetlerinde önemli rol oynamıştır.

b) Locarno Antlaşması: I. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya imzalattirılan Versay Antlaşması’yla Avrupa’daki güçler dengesi bozuldu. Avrupa büyük güvenlik problemleriyle karşı karşıya kaldı. Fransa, Milletler Cemiyetinin varlığına rağmen Versay Antlaşması ile belirlenen sınırların Almanya tarafindan kabul görmeyeceğini ve değiştirileceğini düşünüyordu. Fransa’nın siyasi ve tarihî gerekçelerle bir yandan Almanya’yı zayıf bırakma isteği diğer yandan Almanya ile bir savaş durumunda kendini koruyacak müttefikler bulma çabası sonuçsuz kaldı.

Almanya, Versay Antlaşması’yla belirlenen tamirat ve tazminat konularında birtakım kolaylıklar elde etmek için Fransa ile iyi ilişkiler kurmak istedi. Bu amaçla Şubat 1925’te Fransa’ya bir nota vererek karşılıklı güvenlik pakti kurmayı önerdi. Bunun üzerine 1 Aralık 1925’te Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya arasında Locarno (Lokarno) Antlaşması imzalandı. Locarno Antlaşması ile Almanya-Fransa arasındaki ilişkiler normalleşti, Almanya yeniden Avrupa’nın büyük devletleri arasında yerini aldı ve 1926’da Milletler Cemiyetine üye oldu.

c) Briand-Kellogg Paktı: Fransa I. Dünya Savaşı’ndan en çok etkilenen ülkelerden biriydi. 1927’de Fransa Dışişleri Bakanı Aristide Briand (Aristid Birian), verdiği bir demeçte ABD ile Fransa arasındaki münasebetlerde savaşı “kanun dışı” ilan ederek karşılıklı yükümlülük üstlenmeyi önerdi. ABD Dışişleri Bakanı Kellogg ise “savaşı ulusal politikanın aleti olmaktan çıkarma yükümlülüğünün çok taraflı antlaşmalarla sağlanması” üzerinde durdu.

Kellogg’un savaşla ilgili önerisini içeren Briand-Kellogg (Birian-Kellog)
Pakti; 27 Ağustos 1928’de ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Çekoslovakya, Polonya ve Belçika olmak üzere dokuz devlet arasında imzalandı. Devletler “uluslararası ilişkilerde savaşı ulusal politikalarına alet etmeyeceklerini, anlaşmazlıkların çözümü için savaş yoluna gitmeyeceklerini, uyuşmazlıkları barışçıl yollarla çözeceklerini” bu paktla kabul etmişlerdir (Görsel 4.14). Pakt bütün devletlerin katılımına açık tutuldu. Kellogg Paktı’na 1929 yılının sonuna kadar Türkiye ve SSCB de dâhil 46 devlet katıldı. Bu dönemde SSCB, Batıklardan daha büyük bir adım atarak bazı devletlerle Kellogg Paktı’nın güttüğü amacı aynen kapsayan Litvinov (Lidvinıf) Protokolü’nü imzaladı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!