Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

rası denetim altinda devam etmesini istedi. Türkiye bunu reddederek Boğazlar Komisyonu’nun kaldırılmasını ayrıca bölgenin Türk askerlerine bütünüyle açılmasını talep etti. SSCB ise Boğazlar Komisyonu’nun kaldırılmasını destekledi ve Boğazların bütün savaş gemilerine kapatılması görüşünü ileri sürerek Karadeniz’de kendi güvenliğini sağlamaya çalıştı.

Yaklaşık bir ay süren görüşmeler sonucunda Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Avustralya, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya tarafından 20 Temmuz 1936’da Montreux Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Konferansa iştirak etmeyen İtalya ise sözleşmeyi 2 Mayıs 1938’de imzaladı.

Montreux Boğazlar Sözleşmesi’ne göre
1. Boğazlar Komisyonu kaldırıldı.
2. Boğazlar bölgesine Türk askerinin girmesini önleyen düzenlemeye son verildi. Boğazların savunması Türkiye’ye bırakıldı (Görsel 4.10).
3. Ticaret gemilerinin Boğazlardan geçişi serbest bırakıldı, savaş gemilerinin geçişine ise sınırlama getirildi.

Montreux Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki hâkimiyeti Lozan’a göre güçlenmiş, egemenliğini ve bağımsızlığını sınırlandıran hükümler kaldırılmıştır. Karadeniz’e kıyısı olan devletler ise olmayanlara göre daha fazla hak elde etmiştir. Boğazlara egemen olmak Türkiye’yi küresel sorunlar karşısında etkili bir güç hâline getirmiştir. Sözleşme bölgenin güvenliğini sağlayan bir niteliğe de sahiptir.

4.2.8. Sadabat Paktı (8 Temmuz 1937)

İki dünya savaşı arasındaki dönemde Mussolini (Musolini) liderliğindeki İtalya’nın Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki saldırgan politikası ve 1935’te Habeşistan’ı işgali bölgede bir güvenlik ittifakını zorunlu hâle getirdi. Türkiye’nin öncülüğünde İran, Irak ve Afganistan 8 Temmuz 1937’de Tahran’daki Sadabat Sarayı’nda bir araya geldi ve Sadabat Pakti imzalandı (Harita 4.2). Suriye, Hatay Sorunu ve Irak ile toprak sorunu nedeniyle Sadabat Pakti’na katılmadı. Bu antlaşmayla taraflar, birbirlerinin iç işlerine müdahale etmemeyi, birbirlerine saldırmamayı ve ortak sınırların dokunulmazlığına saygı göstermeyi taahhüt ettiler. Türkiye, Sadabat Paktı ile bölgeye barışın yanı sıra dengeyi getirecek bir ittifak ve güvenlik sistemi kurmuş, böylece doğu sınırlarının güvenliğini sağlamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!