Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

4.2.3. Türkiye-Fransa İlişkileri ve Hatay’ın Ana Vatana Katılması

20 Ekim 1921’de Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması iki ülkenin yakınlaşmasını sağladı.

Ancak Lozan Konferansı’nın ardından taraflar arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Türk-Fransız ilişkileri gerginleşti.

Türkiye ile Fransa arasında ilk sorun Türkiye-Suriye sınırının belirlenmesinde yaşandı. Sınırın Ankara Antlaşması’na göre kurulacak karma bir komisyon tarafından tespit edilmesi kararı alındı. Komisyon 1925’te sorunu çözemeden dağıldı. 30 Mayıs 1926’da Türkiye ile Fransa arasında imzalanan “Dostluk ve İyi Komşuluk İlişkileri Sözleşmesiyle Hatay haricindeki Türkiye-Suriye sınırı belirlendi ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesine karar verildi.

Türkiye ile Fransa arasındaki diğer bir anlaşmazlık, Türkiye’deki Fransız okulları (Görsel 4.7) nedeniyle çıktı. Lozan’dan önce Türkiye’deki yabancı okullar arasında Fransız okulları önemli bir yer tutuyordu. Fransız okulları, kendi dinî kurumları tarafından yönetiliyor ve Fransız Hükümetinden ekonomik destek alarak misyonerlik yapıyordu. Yabancı okullar sorunu Lozan Konferansı’nda gündeme gelmiş, Fransızların daha önce elde ettikleri ayrıcalıkları devam ettirme ve okul sayılarını artırma ısrarları Türk heyeti tarafından reddedilmişti. Maarif Vekâletinin hazırladığı bir genelgeyle okullarda Türkçe, tarih, coğrafya ve yurt bilgisi derslerinin Türk öğretmenler tarafından Türkçe okutulması, dinî eğitim ve propaganda yapılmaması kararı alındı. Fransa bu karara karşı çıktıysa da Türkiye’nin tutumu karşısında meseleyi Türk Hükümetinin isteği yönünde kabul etmek zorunda kaldı.

Midilli açıklarında 2 Ağustos 1926’da Bozkurt adlı Türk gemisi ile Lotus adlı Fransız gemisinin (Görsel 4.8) çarpışması Türk-Fransız ilişkilerini etkileyen olaylardan biri oldu. İki ülke arasındaki bu sorun Bozkurt-Lo- tus Davası olarak Milletlerarası Adalet Divanına taşındı ve Türkiye’nin lehine sonuçlandı.

Türkiye-Fransa ilişkilerinde bir diğer sorun ulaşımda yaşandı. Türkiye, Adana-Mersin demir yolunu satın alarak millîleştirmek istedi ancak Fransa bu isteğe karşı çıktı. Tüm itirazlara rağmen Adana-Mersin demir yolu 1929’da Türkiye tarafından satın alındı.

Lozan Konferansı’nda görüşüldüğü hâlde Türkiye ile Fransa arasında tekrar gündeme gelen konulardan biri de Osmanlı borçlarıydı. Osmanlı Devleti en fazla Fransa’ya borçlanmıştı. 13 Haziran 1928’de Türkiye adına Fethi Bey ile Düyûn-ı Umûmiye İdaresi adına hareket eden temsilciler arasındaki protokole göre Osmanlı borçlarının ödenmesi belirli bir sisteme bağlandı.

Türkiye ilk ödemeyi zamanında yaptı. Ancak 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası kur farklarında meydana gelen değişimler Türkiye’nin ödeme güçlüğü yaşamasına neden oldu. Sorun 1933’teki antlaşmada yer alan daha uygun ödeme şartlarıyla çözüldü. Türkiye, Osmanlı Devleti’nden kalan borçlarının son taksidini 1954’te ödedi.

Osmanlı borçları sorununun çözülmesinden sonra Türkiye ile Fransa arasındaki en önemli anlaşmazlık Mi- sak-ı Millî sınırları içerisindeki İskenderun Sancağı (Hatay) nedeniyle yaşandı. Hatay, 1921’de Fransa-Türkiye arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile bazı şartlar

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!