Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

Musul

Bölgede Hüküm Süren Türk Devletleri: Milattan önceki yıllarda Musul bölgesinin de üzerinde bulunduğu Mezopotamya’da çok önemli uygarlıklar kurulmuştur. Büyük Selçuklu Devleti, Irak Selçuklu Devleti, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safevîler ve Osmanlı Devleti bölgeye hâkim olmuşlardır.

Etnik Yapı: 20. yüzyıl başlarında Musul bölgesinde Türk, Arap ve Kürt Müslümanların yanı sıra Süryânî, Keldânî, Musevi gibi gayrimüslimler de bulunmaktadır. Gayrimüslimler, bölgedeki Müslümanlara oranla çok az sayıda olmalarına rağmen yüzyıllar boyu Osmanlı Devleti tarafından himaye edilmiş ve vatandaşlık haklarından eşit şekilde faydalanmışlardır.

Doğal Kaynaklar: Ilıman bir iklimin yanında verimli topraklara sahip Musul bölgesi, tarım ve hayvancılık için uygundur. Bu özelliklerinin dışında başta petrol olmak üzere yer alti kaynaklarının zenginliği bölgeyi ilgi odağı hâline getirmiştir.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. Musul’un Irak’a bırakılmasını Misak-ı Millî bağlamında açıklayınız.

  • Cevap: Musul’un Irak’a bırakılması, Misak-ı Millî’nin belirlediği sınırlar dışında kalmış ve Lozan Antlaşması’nda kararlaştırılan referandum sonucu bölgenin Irak’a bırakılmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin bölgedeki hak iddiası, birçok etken göz önünde bulundurularak Uluslararası hakemler tarafından reddedilmiştir.

2. Musul’un Irak’a bırakılması konusunda İngiltere’nin ısrarlı tutumunu nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: İngiltere’nin ısrarlı tutumu, bölgenin petrol zenginliği ve stratejik konumu nedeniyle önemlidir. İngiltere, Musul’un kontrolünü elinde tutarak hem enerji kaynaklarına erişimi garanti altına almak hem de bölgesel etkisini arttırmak istemiştir.

KANIT SORGULAMA 2

Kanıt’tan hareketle soruyu cevaplayınız.

Millî Mücadele’den yeni çıkmış ve bu mücadelede önemli kayıplara uğramış bulunan Türkiye’nin bu durumundan yalnız İngiltere değil, savaştan galip çıkan diğer büyük devletler de faydalanmak istemişlerdir. Gerçekten Fransa ve İtalya da İngiltere gibi savaş meydanlarında elde edemediklerini diplomasi ve tehdit yolu ile elde etmek teşebbüslerinde bulunmuşlardır (…)

Bu olaylar Türkiye’nin Millî Mücadele sırasında izlediği dış politikaya dönmesini gerektirmiştir. Millî Mü- cadele’de Türkiye’yi anlayan devletler Lausenna’dan (Lozan) sonra anlamamakta devam etmişler ve bu devlete karşı davranışlarını değiştirmemişlerdir. Batilı devletlerin bu davranışları karşısında yalnız kalan Türkiye yeniden büyük bir devletin desteğine ihtiyaç duymuştur. O sırada Türkiye ile dostane münasebetlerini devam ettirmek isteyen tek büyük devlet Sovyetler Birliği idi. Nitekim 17 Aralık 1925’te yani cemiyet meclisinin Musul hakkındaki kararından bir gün sonra Sovyetler Birliği ile Paris’te bir tarafsızlık ve saldırmazlık antlaşması imzalamıştır.

SORU

Türk dış politikasının şekillenmesinde etkili unsurlar nelerdir?

  • Cevap:

Türk dış politikasının şekillenmesinde etkili unsurlar

  • Ulusal çıkarlar ve güvenlik: Millî Mücadele’nin ardından Türkiye, ulusal çıkarlarını ve güvenliğini koruma amacıyla dış politikasını şekillendirmiştir.
  • Dış Tehditler: İngiltere, Fransa ve İtalya gibi devletlerin tutumları, Türkiye’nin dış politikasını savunmacı ve korumacı bir doğrultuda belirlemesine neden olmuştur.
  • Diplomatik İlişkiler: Türkiye, dostane ilişkiler kurabileceği ve destek alabileceği Sovyetler Birliği gibi devletlerle diplomatik ilişkiler geliştirmiştir.
  • Uluslararası Antlaşmalar: Lozan ve Paris’te Sovyetler Birliği ile imzalanan tarafsızlık ve saldırmazlık antlaşması gibi uluslararası anlaşmalar, Türk dış politikasının şekillenmesinde önemli rol oynamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!