Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

Atatürk, halk kültürünün ve güzel sanatların önemli dallarından halk oyunları ve dansla da yakından ilgilendi. Batı danslarına ilgisiyle bilinen Atatürk, Cumhuriyet balolarında özellikle tango ve vals çaldırır, kendisi de piste çıkarak dans edenlere eşlik ederdi. Zeybek, sanatta millî değerlere önem veren Atatürk’ün en sevdiği halk oyunuydu.

Cumhuriyet’in ilanıyla görsel sanatlardan resim ve heykel oldukça ilerleme gösterdi. Resimde özellikle “Atatürk, Millî Mücadele, millî birlik ve bağımsızlık” temalarına ağırlık verildi. İbrahim Çallı, Fahrelnisa Zeid gibi isimler resim sanatına önemli katkılarda bulundu. Türkiye’de heykel sanatının gelişmesi de yine Atatürk’ün öncülüğünde oldu. Türk tarihi ve kültürüne hizmet etmiş şahsiyetlerin heykel ve anıtlarının yapılması konusunda hassasiyet gösteren Atatürk; Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, İbn-i Sina, Mimar Sinan gibi Türk büyüklerinin heykellerinin yapılmasını teşvik etti.

“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” özdeyişiyle sporun sağlık için önemini dile getiren Atatürk, beden eğitimi derslerinin eğitim öğretim programına alınmasını şart koştu. Spor alanında öğretmen yetiştiren okulların açılmasını istedi. Türk kadınını spora teşvik etti, şehit çocukları için spor alanları ha- zırlatti. En sevdiği spor olan güreşin yanı sıra binicilik, kürek (Görsel 3.15), yüzme, futbol, boks gibi spor dallarının gelişmesi için de girişimlerde bulundu.

Güzel sanatlar ve spor alanındaki gelişmeler Atatürk’ün inkılapçılık ilkesi ile ilişkilendirilebilir.

Çağdaş Türk tiyatrosunun kurucusu kabul edilen Muhsin Ertuğrul, tiyatro çalışmalarına rüştiyede öğrenciyken başladı. Türkiye’de sahnelenen ilk Hamlet piyesinde rol aldı. 1911’de eğitim için Paris’e gitti, burada dünyaca ünlü tiyatro topluluklarıyla tanıştı. Şehir Tiyatrolarında müdürlük yaptı. Birçok tiyatro oyunu yazdı ve yönetti. 1953’te Türk sinemasında tamamı renkli ilk film olan Halıcı Kız’ı çekti. Leblebici Horhor Ağa filmiyle 2. Venedik Film Festivali’nde Türk sinemasına ilk uluslararası ödülü kazandırdı.

Çok sesli müziğin öncülerinden Cemal Reşit Rey, 1926’da İstanbul Şehir Orkestrasını kurdu. Ankara ve İstanbul Radyolarında Batı Müziği Bölümü şefliği yaptı. Onuncu Yıl, Yedek Subay, Denizciler ve Himaye-i Etfalin marşlarını besteledi.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. Cumhuriyet’in ilk yıllarında güzel sanatların hangi dallarında çalışmalar yapılmıştır?

  • Cevap: Cumhuriyet’in ilk yıllarında güzel sanatların birçok dalında çalışmalar yapılmıştır. Özellikle resim, heykel, tiyatro, müzik, edebiyat gibi sanat dallarına yoğun ilgi gösterilmiştir.

2. Cumhuriyet’in ilk yıllarında siyasi ve hukuki inkılaplardaki yaklaşım ile güzel sanatlar alanındaki çalışmalar arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Cumhuriyet’in ilk yıllarında siyasi ve hukuki inkılaplar, güzel sanatlar alanındaki çalışmalarla yakından ilişkilendirilmiştir. Sanatın özgürce ifade edilmesi, çağdaş bir toplumun oluşturulmasının bir parçası olarak görülmüş ve sanatçılara özgürlük tanınmıştır.

3. Toplumsal gelişme ile güzel sanatlara verilen değer arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal gelişme ile güzel sanatlara verilen değer arasında pozitif bir ilişki vardır. Toplumun gelişimi, kültürel ve sanatsal açıdan zenginleşmeyi teşvik edebilir. Aynı zamanda sanat, toplumun değerlerini, kimliğini ve tarihini yansıtarak toplumsal birleşmeyi destekleyebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!