Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

Türkiye’de azınlıklar, Lozan Antlaşması gereğince aralarındaki hukuki sorunlarda kendi geleneklerine göre uygulamalar yapma hakkına sahipti. Buna rağmen hükûmete müracaat ederek Türk Medeni Kanunu hükümlerinin kendileri için de uygulanmasını istediler. Bu isteklerin hükûmet tarafından kabulüyle hukuk birliği sağlandı, böylece önemli bir sorun da çözülmüş oldu.

Türk Medeni Kanunu haricinde İtalyan Ceza Kanunu’ndan yararlanılarak Türk Ceza Kanunu (1926); Alman ve İsviçre Kanunlarından yararlanılarak Türk Ticaret Kanunu (1926), Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu (1927), Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (1929), İcra ve İflas Kanunları (1932) hazırlandı ve yürürlüğe kondu.

KANIT SORGULAMA 2

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1.KANIT

Efendiler,
Çağdaş gelişme, ulusların uygar ihtiyaçlarındaki genişleme, çoğalma ve çeşitlenme bu uygar ihtiyaçlar ile orantılı olarak uygar hakların gelişmesini gerektirir. Her devletin ilişkili olduğu sosyal yaşamın uygarlık derecesine uygun, hukuki mevzuatı vardır. Dünyada bulunan, bütün uygar devletlerin medeni kanunları hemen hemen birbirlerine benzemektedir. Bizim milletimizin ve hükû- metimizin adalet düşüncesi ve anlayışı, bu konuda hiçbir uygar ulusunkinden aşağı değildir. Belki tarih bu noktada yüksek olduğumuza tanıklık eder. Bu nedenle hukuki mevzuatımızın bütün uygar devletlerin kanuni mevzuatından eksik olması düşünülemez. Gayretli çalışmalarımızın amacı olan tam bağımsızlık kavramında adli bağımsızlığın da bulunması doğaldır. Bundan dolayı her bağımsız devletin ayrılmaz bir bütünü olan adalet dağıtımı görevine kimseyi karıştıramayız.

2.KANIT

Efendiler,
Bizim hâlen yürürlükte olan medeni kanunumuz Mecelle’dir. Bu medeni kanun yaklaşık olarak yarım asır önce merhum Cevdet Paşa’nın başkanlığındaki bir bilimsel kurul tarafından hazırlanmıştır. İşte, o Mecelle’nin genel kuralındaki “Zamanın değişmesi dolayısıyla hükümlerin değiştirilmesinden vazgeçilemez.” fıkıh kuralı, adli politikamızın temelini oluşturmaktadır. Bu ana kural içinde hareket eden Adalet Bakanlığımız, Mecelle’nin içermediği veya belirlemediği güç ve açık olmayan durumların, uygun hükümlerle genişletilmesi ve sağlamlaştırılması gereğine inanmıştır. (…)

SORU

Türk hukuk sisteminde düzenlemelere neden gerek duyulmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Türk hukuk sisteminde düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur çünkü çağdaş gelişmelere uyum sağlamak, ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale gelmek, toplumsal değişimleri yansıtmak ve adaleti daha iyi sağlamak için hukuki mevzuatın güncellenmesi ve genişletilmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeler, hukukun toplumsal ihtiyaçlara uygun hale getirilmesini amaçlar.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!