Evvel Cevap
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 40
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 40

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 40

On birinci sınıfta öteleme hareketini içeren karmaşık süreçleri çözümlememize izin veren momentum ve enerji için ilkeler oluşturduk. Peki, cisimlerin ya da sistemlerin dönme (açısal) mo- mentumu ve dönme enerjisi için benzer ilkeler bulmak mümkün müdür?
Düzgün çembersel hareketle ilgili bölümde sabit çizgisel sürati ve sabit açısal hızı öğrendik. Diğer yandan kendi ekseni çevresinde dönen bir patenci kollarını açtığında ya da kapattığında, bir CD sürücü kapatılıp CD yavaşladığında açısal hız değişmektedir. Bu durumlarda açısal hız değiştiği için açısal ivme oluşmaktadır. Bunun nedeni sıfırdan farklı bir torktur.

Bir bisikletteki dişli sistemi, tork ve açısal ivme arasındaki ilişkinin bir örneğini verir (Görsel 1.9). Vitesli bir dişli sisteminde arka tekerleğe bağlı ve farklı yarıçaplara sahip dişliler tekerlek göbeği ile eş merkezlidir. Bisikletçi pedal basarak tahrik zinciri aracılığı ile dişliye ve arka tekerleğe tork sağlar. Böylece bisikletin açısal hızını ve açısal momentumunu artırabilir. Bisikleti hızlandıran büyük dişli daha büyük tork sağlar.

Ellerinde kütleler tutan bir kişi (Şekil 1.49), dönen bir taburede otururken açık olan kollarını gövdesine doğru çekerek açısal hızını artırabilir. Bu kişinin eylemsizlik momenti azaldığında açısal hızının arttığını söyleyebilir misiniz?

Açısal momentum atomik boyutta da fiziksel bir nicelik olarak karşımıza çıkar. Bir atomun elektronları büyüklük ve / veya yön olarak birbirinden farklı yörüngesel ve spin açısal momentumlarına sahiptir. Bu durumu 4. ünitede işleyeceğiz.

Şekil 1.50’deki gibi çembersel hareket yapan bir cisim, büyüklüğü p = m-v olan çizgisel momentumun yanı sıra büyüklüğü L = r-p = r-m-v ile verilen bir açısal momentuma da sahiptir. Bu bağıntı nedeniyle açısal momentuma çizgisel momentumun momenti de denir. (Çembersel hareket yapmayan ama bir çizgisel momentuma sahip olan bir cisim, seçilen bir referans noktasına göre açısal momentuma da sahip olabilir. Ancak bu durumu işlemeyeceğiz.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum