

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 256

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 256 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 256
gelir. Bunun sonucunda tek tek atomların ya da moleküllerin çok farklı olabilen davranışlarıyla karşılaşılır. Malzemenin erime noktası; katalitik etkinlik; manyetik, elektriksel, ısıl ve optik karakteristikler gibi özellikleri boyutunun fonksiyonu olarak değişir. Nanomalzeme- lerin davranış ve özelliklerinin boyut ve yüzey alanıyla ilişkili olduğu görülmektedir. Örneğin altının kimyasal olarak aktif olmamasına karşın altın nanoparçacıkların (2 nm’den küçük) gram-pozitif ve gram-negatif bakterilere karşı beklenmedik antimikrobiyal etki gösterdiği görülmüştür. Kurşun kalemlerde kullanılan grafit, yumuşak ve kırılgan bir malzemedir. Buna karşın bir atom kalınlığındaki bir grafit katmanı olan grafen (Görsel 6.24); çelikten 200 kat daha güçlü, esnek, kâğıttan 1000 kat daha hafif, saydam (Görsel 6.25) ve iletken bir nanomalzemedir.
Kuantum noktaları (QD’ler), birkaç nanometre boyutunda yapay yarı iletken kristallerdir. Bir katıda atomların enerjileri, yarı-sürekli olarak nitelenebilecek bant yapısındadır. Nanomalzemelerde ise azalan atom sayısı nedeniyle bant genişliği daralarak elektronların durumu, belirli ayrık enerji seviyeleriyle sınırlanır (kuantum hapsi). Kuantum noktaların boyutları küçüldükçe ayrık enerji seviyeleri arasındaki farklar artar. Bunun bir sonucu olarak aynı malzemeden yaGörsel 6.25: Tekparça saydam gra- pıldığı hâlde boyutları görece küçüldükçe ışıkla uyarılan kuantum fen uygulaması noktaların yaydığı ışığın rengi kırmızıdan turuncu, yeşil ve maviye (uzun dalga boylarından kısa dalga boylarına) doğru değişir. Bu optik davranışlar nanoparçacıkları özellikle optoelektronik, kozmetik ve tıbbi tanı uygulamaları için önemli kılmaktadır.
6.4.3. NANOMALZEMELERIN TEKNOLOJİDEKİ KULLANIM ALANLARI
Nanoteknolojinin yeni bir sanayi ve bilgi çağı olarak XXI. yüzyılı şekillendireceği öngörülmektedir. Nanomalzemeler farklı özellikleri nedeniyle tıpta, ilaç sanayisinde, elektronikte, otomotivde, inşaatta, tekstilde, kozmetikte, spor ürünlerinde, temiz su ve daha iyi hava kalitesi eldesinde, uzay araçlarının yapımında, yakıt verimliliğinin artırılmasında vb. daha birçok alanda kullanılabilmektedir.
Çeşitli malzemelere eklenen nanokristaller, morötesi ışık altında ışıyarak bağlandığı malzemelerin görüntülenmesinde önemli roller üstlenebilmektedir. Nanoparçacıklara değişik moleküler grupların bağlanabilmesi, bunların birçok medikal uygulamada kullanılmasını sağlamaktadır (Şekil 6.22). Örneğin nanoparçacıkların nanoboyut- lu Truva Atı olarak kullanılmasıyla kanserli hücreleri çökertmenin mümkün olduğu gösterilmiştir.
Nano ölçekte üretilen ilaçların, etkin yüzey alanı artar. Bu nedenle bu ilaçlar daha etkindir ve daha hızlı etki eder. Böylece hastaya verilen ilaç miktarının birkaç kat azalmasını sağlayabilmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 256 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum