

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 253

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 253
Nano, milyarda bir anlamına gelen bir ön ektir. Bir nanometre metrenin milyarda birine eşit bir uzunluk birimidir. İnsan saç telinin çapı yaklaşık 100 000 nm’dir. Bir nanometre uzunluğa yan yana sadece 2-3 atom dizilebilir. 100-1000 atom bir araya gelerek nano ölçekte bir nesneyi oluşturur. Bildiğimiz birçok molekül de nanoyapı tanımına girer.
Madde parçacıkları yaklaşık 1 ile 100 nm boyutlarında oluşturulduğunda malzemelerin özellikleri daha büyük ölçekli malzemelerden önemli ölçüde farklılaşır. Bu, kuantum etkileri olarak adlandırılan boyut ölçeğidir ve parçacıkların davranışlarını ve özelliklerini belirler.
Nanoteknoloji, boyutu 1 ile 100 nanometre arasındaki nano- yapıların mühendislik ve teknolojisidir. Nanobilim, araştırmacıların nano ölçekte malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini incelediği bilim dalıdır.
Fizik Bilimi ile Nanobilim ve Nanoteknolojinin İlişkisi
Nanobilim, nanometre ölçeklerinde ortaya çıkan davranışları kuantum kuramı yardımıyla anlamamızı sağlar. Nanoteknoloji ise yeni nanoyapılar tasarlayıp sentezlemeyi ya da nanoyapılara yeni özellikler kazandırmayı ve bu özellikleri yeni işlevlerde kullanmayı amaçlar. Diğer bir deyişle nanoteknoloji bilinen moleküllere farklı atom ve molekülleri ekleyerek onları işlevsel hâle getirir ya da kuantum noktaları, nanoteller, nanotüp ve nanoçubuklar gibi yapay yapılar tasarlayarak sentezler. Bu şekilde sentezlenen yapılar, çok aktif olabilir ve önemli kimyasal süreçlere aracılık eder; farklı optik, elektronik ya da manyetik özellikler sergiler. Nanoteknoloji temel bilime ve kuramsal araştırmalara dayanır. Görünür ışığın dalga boylarından (400-700 nm) çok daha küçük olan nanoparçacıklar sıradan optik mikroskoplarla görülemez. Modern nanoteknoloji, tek tek atomları görebilen taramalı tünelleme mikroskobunun geliştirilmesiyle 1981 yılında başlamıştır (Görsel 6.19 ve 6.20).
Araştırmalar, büyüklükler nanometre düzeyine inince elektron enerjisinin kuantumlanmasının elektrik ve ısı iletkenliği gibi fiziksel özelliklere yansıyacağını ve yeni kuantumlanmalara neden olacağını gösterdi. Araştırmacılar, bir yüzey üzerindeki silisyum atomlarının kimyasal özelliklerini değiştirip onu bir transistör parçasına dönüştürdüler. Böylece XX. yüzyılın son çeyreğinde doğada bulunmayan yeni nanoyapıların atom düzeyinde tasarlanarak sentez- lenmesi başladı. O zamandan bu yana nanobilim ve nanoteknoloji gelişmesini sürdürmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 253 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum