Evvel Cevap
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 249
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 249

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 249

Süper iletkenlik olgusu, belirli malzemelerin elektrik direncinin düşük sıcaklıklarda tamamen sıfırlanmasıdır. Gaz fazında bulunan elementlerin sıvılaştırılması, XIX. yüzyıl bilim insanları için ilgi çekici bir uğraş alanıydı. Bu işlem, bazı elementler için çok düşük sıcaklıklar gerektiriyordu. XX. yüzyılda ise bilim insanları mutlak sıfır yakınlarında malzemelerin davranışlarını araştırmaya başladı. Fizikçiler, sıcaklığı oda sıcaklığının altına düşürülen metal bir telin direncinin azaldığını çok eskiden beri biliyordu. Ancak mutlak sıfır gibi uç değerlerde bir metalin direncinin ne kadar azalacağı bilinmiyordu.

Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes (Heyke Kamirling Onış, Görsel 6.14), 1908’de standart basınçta 4,2 K’de kaynayan helyumu sıvılaştırmayı başararak son derece düşük sıcaklıklara ulaşma çabalarını sonuçlandırdı. 1911’de düşük sıcaklıklarda metallerin direncini incelerken süper iletkenliği keşfetti. Bunun için çok saf örnekleri damıtılarak kolayca hazırlanabilen cıvayı inceledi.

Cıvadaki süper iletkenliğin tarihsel ölçümleri Grafik 6.2’de gösterilmiştir. Diğer birçok metalde olduğu gibi cıvanın elektrik direnci de soğumayla düzenli olarak azaldı fakat 4,2 K’de aniden algılanamayacak kadar küçük hâle geldi. Bu keşiften kısa süre sonra diğer bazı metal elementlerin sıcaklıkları kritik sıcaklık (Tk) olarak adlandırılan belirli bir karakteristik değerin altına düştüğünde sıfır direnç sergilediği bulundu. Kritik sıcaklıkta malzeme sanki başka bir faza geçmiş gibiydi. Aslında bu, elektronların sadece küçük bir kısmının farklı bir kuantum durumuna geçmesidir.

Altın, gümüş, bakır gibi sıradan bir iletkenin direnci sıcaklık düştükçe azalır. Bununla birlikte sıcaklığın mutlak sıfıra yaklaştığı durumlarda bile direnç sıfıra düşmez (Grafik 6.3). Metalin tamamen saf olmaması ve yapısındaki bozukluklar buna engel olur. Süper iletken malzemelerde ise sıcaklık belirli bir değerin altına düştüğünde malzeme süper iletken durumuna geçer. Süper iletken malzemenin içinde bir akım başlatıldıktan sonra bu akım bir kaynaktan güç almadan akmayı sürdürebilir.

1933 yılında Alman fizikçiler Walther Meissner (Valte Maysna) ve Robert Ochsenfeld (Robert Oksınfeld), süper iletken malzemelerin sıcaklığı kritik sıcaklığın altındayken manyetik alanı dışladığını…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 249 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum