

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 239

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 239
Şekil 6.7’de bir AC PDP’de şematik matris elektrot dizilimi gösterilmiştir. Uzun elektrotlar hücrelerin ön ve arkasında cam levhalar arasında uzanan iletken malzemeden şeritlerdir. Adres elektrotları, hücrelerin arkasında, arka cam levha boyunca bulunur ve opak olabilir. Saydam ekran elektrotları ön cam levha boyunca hücrelerin önüne monte edilmiştir. Şekil 6.7’de görülebileceği gibi elektrotlar koruyucu bir tabakayla kaplıdır.
Nasıl Çalışır?
Bir plazma ekran paneli, tipik olarak iki cam panelin arasında milyonlarca küçük bölme içerir. Bu bölmeler, soy gazlar ve çok az miktarda diğer bir gaz (örneğin cıva buharı) karışımını içerir. Tıpkı bir florışıl lambadaki gibi hücre üzerine yüksek bir gerilim uygulandığında hücrelerdeki gaz, plazma fazına geçer. Elektrik (elektron) akışıyla bazı elektronlar, plazma içinde hareket ederken cıva parçacıklarına çarpar. Bir an için atomun enerji seviyesi bu fazla enerji akıtılana kadar artar. Cıva bu enerjiyi UV fotonları salarak akıtır. UV fotonları hücrenin içine sürülmüş fosfor moleküllerine çarparak onları uyarır. Uyarılarak kararlı olmayan hâle geçen bir dış yörünge elektronu, fazla enerjisini UV ışıktan daha düşük enerjili foton salarak akıtır. Daha düşük enerjili fotonlar çoğunlukla kızılötesi bölgede olmakla birlikte onların yaklaşık %40’ı görünür ışık aralığındadır. Böylece enerji girdisinin bir kısmı görünür ışığa çevrilir.
Plazma ekranların dışındaki ran teknolojileri arasında organik ışık yayan diyot (OLED), ışık yayan diyot (LED), kuantum nokta ekran (QLED), dijital ışık işleme (DLP), alan salım ekran (FED) ve aktif matris sıvı kristal ekran (AMLCD) sayılabilir.
Plazma teknolojisi ile çalışan ekran, çalışma sırasında 30 °C ile 41 °C arasında ısınır. Fosfor kullanımına bağlı olarak görünür ışığın değişik renkleri elde edilebilir. Bir plazmadaki her bir piksel, görünür ışığın ana renklerini (R-G-B: Kırmızı-yeşil-mavi) içeren üç hücreden oluşur. Hücrelere gelen sinyallerin değişen gerilimi farklı renklerin algılanmasını olanaklı kılar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum