Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 234

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 234

PET tekniğinde radyoaktif maddelerin yaydığı radyasyondan yararlanılır. Radyoaktif atomlara sahip ve bozunma süresi son derece kısa olan bir madde kişiye enjekte edilir. Radyoaktif maddenin yaydığı pozitronların dokudaki atomların serbest elektronlarıyla yok olma tepkimesi yapması sonucu gama ışınları yayınlanır (Şekil 6.3).
PET yaptıracak hastaya örneğin normal şeker molekülünün Flor- 18 radyoaktif maddesiyle birleştirilmiş şekli (Florin-18) damar yoluyla verilir. Kanser hücreleri sağlıklı hücrelere göre daha süratli büyüdüğünden daha çok şeker molekülüne bağlanma eğilimi gösterir. Daha çok şekere bağlanmış tümörlü hücreler, sağlıklı hücrelerden daha fazla gama ışıması yapar. En yoğun glikoz kullanım alanları, çok yüksek olasılıkla kanser varlığını gösteren yüksek metabolik aktiviteye sahip alanlardır.ı
Hastanın yatırıldığı masanın çevresindeki yuvarlak kasanın içinde gama ışınlarını saptayan dedektörler bulunur. Bu dedektör dizisi, kademeli olarak döner. Üst üste alınan ince dilim görüntüler hastanın incelenen organının üç boyutlu görünümünü elde etmeye yarar.

Bilgisayarlı Tomografi (CT Tarama)
Geleneksel röntgen görüntülerinde vücudun kalınlığı bir film ya da sensör üzerine yansıtıldığı için vücudun yapıları üst üste gelebiliyor ve ayırt edilmesi zorlaşabiliyordu. 1970’lerde vücudun bir kesitinin görüntüsünü oluşturan bilgisayarlı tomografi (CT) denilen bir röntgen yöntemi geliştirildi (Görsel 6.3). Tomografi ile vücudun yapıları ve doku bozuklukları (lezyonları) daha önce mümkün olmayan bir netlikte görülebilir oldu.
Bilgisayarlı tomografinin ardındaki temel ilke Şekil 6.4’te gösterilmiştir. İnce ve paralel bir X-ışını demeti, vücudun içinden geçerek geçiş yeğinliğini ölçen bir dedektör üzerine düşer. Kaynak ve dedektör birlikte vücudu enine tarayacak şekilde hareket ederken çok sayıda noktada ölçümler yapılır. Her açıda taranan her nokta için demetin geçiş yeğinliği bir bilgisayara gönderilir ve burada kesitin görüntüsü yeniden oluşturulur.

Ultrason (US)
Ultrasonik (ses ötesi) dalgalar, insanlar için işitilebilir aralığın üstünde frekanslı, boyuna dalgalardır. Vücuttaki iç anatomik özelliklerin ya da yabancı nesnelerin görüntülerini oluşturmak için kullanılacak ses dalgasının dalga boyu, yansıtılacağı nesneyle aynı boyutta ya da daha küçük olmalıdır. Yüksek frekansları ve karşılık gelen kısa dalga boylarından dolayı ultrasonik dalgalar buna uygundur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 234 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!