Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 212

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 212

1902’de Philipp von Lenard tarafından ek gözlemsel deneyler yapıldı. Lenard Şekil 5.13’te gösterilene benzer bir aygıt kullandı. Aygıt, hem görünür ışığın hem de morötesi ışınımın metal bir levha (foto yüzey) üzerine düşmesine izin veren bir pencereye sahip içi boşaltılmış bir cam tüpten oluşur. Bu cam tüpe fotosel denir.

Işık tüpteki pencereden geçerek foto yüzeye düşünce elektronlar salınır. Salınan elektronların bir kısmı anoda (toplayıcı levhaya) varır. Toplayıcı levhaya gelen elektronlar devreyi tamamlar ve böylece duyarlı ampermetre tarafından kaydedilen bir elektrik akımı elde edilir.

Şekil 5.13’te değişken güç kaynağının negatif ucunun toplayıcı levhaya bağlandığına dikkat ediniz. Bu, toplayıcı levhanın salınan elektronları aslında ittiğini gösterir. Sadece çok enerjik elektronlar levhaya varacaktır. Gerilimin büyüklüğü artırılırken (yani daha çok negatif yapıldıkça) levhaya varan elektronlar gittikçe azalır, en sonunda buraya ulaşan elektron olmaz ve bu noktada akım sıfıra düşer. Akımın sıfıra düştüğü gerilime durdurma (kesme) gerilimi (Vd) denir. Bunun anlamı salınan elektronların maksimum kinetik enerjisinin e-Vd olmasıdır. Diğer anlatımla foto yüzeyi KEmax maksimum kinetik enerjiyle terk eden bir elektronun foto yüzeyden toplayıcı levhaya hareketi boyunca elektriksel kuvvet tarafından yapılan iş e-Vd dir. Yapılan iş, elektronun kinetik enerji değişimine eşittir:

Güç kaynağının pozitif ucu toplayıcı levhaya bağlandığında ışık etkisiyle foto yüzeyden fırlayan fotoelektronlar toplayıcı levha tarafından çekilir ve akım artar. Gerilim artırılırken akım daha fazla artmayacağı bir doyma değerine yani sabit bir değere yaklaşır. Çünkü toplayıcı levha yeterince pozitif olduğunda salınan her elektronu (toplama levhasına doğru yönelmeyenleri de) çeker. Böylece Grafik 5.11’deki gibi bir akım-gerilim grafiği elde edilir.

Einstein’a göre belirli bir metalde fotoelektrik olay, Denklem 5.9a’da ifade edilen enerji korunumu denklemine uymalıdır. Buna göre E0 iş fonksiyonuna sahip bir foto yüzeye düşen belirli frekanstaki ışık için E0 küçükse fotoelektronların maksimum kinetik enerjisi daha büyük olacaktır. Denklem 5.11’e göre daha büyük maksimum kinetik enerjili fotoelektronlar için durdurma gerilimi daha büyüktür. Denklem 5.9b ve 5.11 birlikte yazılırsa aşağıdaki eşitlik elde edilir:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!