Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 205

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 205

Ancak fotonlar, kesinlikle klasik parçacıklar değildir. Görsel 5.8’de parçacık benzeri fotonların bir dalganın yapıcı girişime maruz kaldığı yerlere inerek noktaların bantlarını oluşturduğu görülüyor. Hiçbir parlak nokta yıkıcı girişim noktalarında ortaya çıkmaz. Bir fotonun bir yere varış olasılığı, girişim saçaklarının şiddetiyle doğru orantılıdır. Tek bir fotonun ne zaman, nerede bulunduğunu kesin olarak belirleyemememiz, onun dalga özelliğinden ileri gelir.
Fotonlar hem dalga hem de parçacık gibi görünüyor. Işığın gerçekte davranış şekli bu. Işık bazen parçacık benzeri, bazen de dalga benzeri davranış sergiler.
Işığın foton modeli (Grafik 5.5), kuantum etkileri önemli olduğu zaman kullanılır. Bu modele göre,
1. Işık foton adı verilen ayrık, kütlesiz birimlerden oluşur. Bir foton boşlukta ışık süratinde (c) hareket eder.

bağıntısıyla verilir. Başka bir deyişle elektromanyetik dalgalar h-v enerjisinin ayrık “parçaları” hâlinde gelir. Frekans ne kadar yüksek olursa parçalar o kadar enerjik olur.
3. Yeterince fazla sayıda fotonun üst üste binmesi, sürekli bir elektromanyetik dalganın özelliklerine sahiptir.
4. Foton modeli son derece zayıf ışık için ya da ışık ile maddenin atomik düzeyde nasıl etkileştiğini analiz etmek için kullanılır. Klasik dalga ve ışın modelleri, ışıkla ilgili günlük deneyimler için daha uygundur.
Grafik 5.5’te gösterildiği gibi fotonlar bazen dalga paketleri olarak görselleştirilir. Bu elektromanyetik dalganın bir dalga boyu ve bir frekansı vardır. Ancak, sürekli bir dalga gibi değildir ve oldukça sınırlıdır (Lokalizedir.). Fakat bu görselleştirme tam olarak bir fotonun ne olduğunu göstermez çünkü bir dalga paketinin salımı ya da soğurumu sınırlı bir süre alacaktır. Bu, tüm fotonun tek bir anda salındığına ya da soğurulduğuna ilişkin birçok kanıta aykırıdır. Dalga paketi düşüncesi, kullanışlı olmasına rağmen bir fotonu temsil edemeyecek kadar klasiktir.
Grafik 5.5: Bir dalga paketi (E: Elektromanyetik alan)
Bir fotonun “gerçek” bir zihinsel temsili yoktur. Yağmur damlaları ya da dalga paketleri gibi benzeşimler yararlı olabilir ancak hiçbiri tam olarak doğru değildir.
Elektronvolt
Planck sabitinin değeri çok küçük ve elektron yükü doğal yük birimi olduğundan fotonun enerjisi joule yerine elektronvolt (eV) cinsinden ifade edilebilir. 1 eV, bir elektronun 1 voltluk potansiyel farkı altında kazandığı enerjidir. 1eV = 1,6x1CT19 J’dür. Atom boyutlarında metre yerine angstrom kullanılır. 1 A = 1C~1C m’dir. Fotonun enerjisini veren bağıntıdaki h-c çarpımı 12 4CC eV- A değerine eşittir. Bu kullanım matematiksel hesaplamada kolaylık sağlar.
2. Her bir fotonun enerjisi

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!