Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Yıldırım Yayınları

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 204

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 204

XX. yüzyılın ilk otuz yılında bilim insanları, ciddi bir ikilemle

• Fotoelektrik: olayı karşı karşıya kaldılar. Işığın EM dalga modeli, çok çeşitli olayları açıklamakla birlikte siyah cisim ışımasını ve fotoelektrik olayını açıklayamadı. Bunları açıklamak, ışığın ayrık dalga ya da enerji paketleri olarak salındığı ve soğurulduğu yeni bir ışık modelinin oluşturulmasını gerektiriyordu. Fizikçiler, ışığın parçacık benzeri fotonlardan (ışık kuantumlarından) oluştuğunu düşündüler.

5.3.1. FOTONLAR

1900 yılında Max Planck, siyah cismin ışımasını açıklayabilmek için v doğal titreşim frekansıyla salınım yapan elektrik yüküne sahip madde taneciklerinin yalnız hv’nün tam katlarına eşit enerji değerlerini alabileceğini öne sürmek zorunda kalmıştı. [Planck, sadece siyah cisim kovuğunun duvarındaki osilatörlerin ayrık kuantumlanmış enerjilere sahip olduğunu varsaymıştı. Bununla birlikte EM ışınımını elektromanyetik teoriye göre olması gerektiği gibi düzgün ve sürekli bir enerji yoğunluğu olarak ele almıştı.]. 1905’te Einstein, fotoelektrik olayı (ışıkelektrik etkiyi) açıklamak için Planck’ın düşüncesini genişleterek ışığın kendisinin bölünemeyen hv enerjili paketçiklerden ya da şimdi fotonlar adı verilen taneciklerden oluştuğunu ileri sürdü. Buna göre bir ışık demetinin toplam enerjisi, ışığın bir kuantumu- nun (en küçük biriminin) h-v enerjisinin demetteki kuantumlarının n sayısıyla çarpımına eşittir. Işığın foton kuramı klasik fizik kavramlarından köklü bir ayrılmaydı.

Peki foton nedir? Young’ın ışığın dalga doğasını gösteren çift yarık deneyinde ışık kaynağı ile yarıklar arasına filtreler yerleştirilerek ışık şiddeti önemli ölçüde azaltılsın. Görüntüleme perdesi zamanla görüntü oluşturabilen bir dedektörle değiştirilsin. Işık bir dalga ise dedektör aydınlık ve karanlık bantlar şeklinde girişim saçakları göstermelidir.

Görsel 5.8’de ilk zamanlarda dedektörün loş girişim saçakları yerine ayrık ve parlak noktalar gösterdiği görülmektedir. Buna göre ışık bir tür parçacıkların akışı gibi birer birer gelip dedektörün belirli noktalarında yer almıştır. Zamanla oluşan görüntüde bu noktalar, parlak girişim saçakları görmeyi beklediğimiz konumlarda bantlar hâlinde gruplanır. Tek tek noktaların üst üste gelmesiyle görüntü, girişim saçaklarının fotoğraflarına benzer bir hâl alır.

Aşırı düşük şiddetlerde ışık, serpiştiren yağmur damlalarının rast- gele pıtırtıları gibi tek tek fotonların akışı olarak görünmeye başlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Yıldırım Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 204 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!